Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera barn som avlidit i Storbritannien kan ha en koppling till covid-19. Arkivbild. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT
Flera barn som avlidit i Storbritannien kan ha en koppling till covid-19. Arkivbild. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Covid-19 misstänks orsaka barninflammationer

Experter i Storbritannien och Italien utreder en eventuell koppling mellan covid-19 och ett oväntat stort antal barn som drabbats av ett ovanligt inflammatoriskt syndrom. Några av dem har avlidit.
I Sverige finns, så vitt man vet, inga rapporter om liknande fall.

Ett antal barn i Storbritannien har avlidit i en ovanlig typ av en inflammatorisk sjukdom som forskare misstänker kan ha en koppling till covid-19, uppger landets hälsominister, Matt Hancock.

– Det finns några barn som har dött, utan att ha några underliggande hälsoproblem, säger Hancock till LBC Radio.

– Det är en ny sjukdom som vi tror kan ha orsakats av coronaviruset och covid-19, men vi är inte hundra procent säkra eftersom några som fått den inte har testats positivt. Vi genomför just nu mycket undersökningar kring detta och det är något vi oroar oss för.

LÄS MER: Ytterligare 81 döda i covid-19 i Sverige

Ovanligt syndrom

Läkare i det hårt drabbade norra Italien har också rapporterat om ett ovanligt stort antal fall av barn under 9 år med en allvarlig form av något som verkar vara Kawasakis sjukdom, ett ovanligt inflammatoriskt syndrom som främst drabbar barn.

Barn ses inte som en riskgrupp för coronaviruset och fram till nu har man trott att de nästan inte drabbas alls. Trots det har ett antal barn drabbats av de inflammatoriska symtomen där fall också har konstaterats i Spanien.

– Det är ovanligt, och även om det är väldigt påtagligt för de barn som drabbas, är antalet fall litet, säger Matt Hancock.

LÄS MER: Polisen: Liseberg får ha 50 personer i parken

Feber och svullnad

Symtomen på Kawasakis sjukdom är feber, hudutslag och svullna körtlar. I svårare fall kan också blodkärlen bli inflammerade där även vitala organ, som hjärtat och dess kransartärer, också kan drabbas. Vad som orsakar Kawasakis sjukdom är inte känt och syndromet drabbar normalt bara ett barn per 100 000 barn, de flesta under fem år.

– Vi (i Sverige) har inga rapporter om det där i dag, vad jag vet eller som har dykt upp. Även i Storbritannien är det tydligen väldigt ovanligt, och det är inte ens säkert att vi ens skulle se det här. Från Storbritanniens sida säger man också att man inte vet om det finns någon koppling till covid-19 eller inte. Vi kommer att, tillsammans med Socialstyrelsen, se om det finns några sådana rapporter i Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Här snabbutbildas personal till äldrevården

Kawasakis sjukdom

Kawasakis sjukdom är ett tillstånd som drabbar barn, främst under fem år. Sjukdomen karakteriseras av en mer eller mindre generell inflammation av små eller medelstora blodkärl. Orsaken är ännu oklar.

Typiska symtom är feber, utslag, irritation i ögats bindhinna, sår på läpparna, inflammation i svalget samt svullnad av halslymfkörtlar. I svårare fall kan inflammation uppträda i hjärtats artärer.

Sjukdomen varar i ungefär två till fyra veckor, varefter den normalt klingar av. Sjukdomen behandlas genom intravenös tillförsel av gammaglobulin. Därutöver ges acetylsalicylsyra under en längre tid.

Sjukdomen har sitt namn efter den japanske barnläkaren Tomisaku Kawasaki.

Källa: NE mfl