Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besökare med munskydd strosar i San Antonio i Texas, en av de USA-delstater där smittspridningen av det nya coronaviruset nu ökar. Bild: Eric Gay/AP/TT
Besökare med munskydd strosar i San Antonio i Texas, en av de USA-delstater där smittspridningen av det nya coronaviruset nu ökar. Bild: Eric Gay/AP/TT

Coronaviruset sprids som en löpeld i USA

Strippklubbar, sommarlovsläger, kasinon och kyrkor. På sådana platser sprids nu det nya coronaviruset i USA.
Under torsdagen noterades omkring 40 000 nya fall under en enda dag. Det är ett mörkt rekord i landet – som ändå på många platser fortsätter att öppna upp efter vårens nedstängning.

En pingstkyrka i Oregon, ett kristet sommarläger i Colorado och Las Vegas välkända spelhålor. Det är några av de platser som har visat sig vara nya kluster för smittspridning i USA, enligt The New York Times.

På torsdagen rapporterades det högsta antalet nya fall av covid-19 under en enskild dag, omkring 40 000 (det finns viss variation i den statistik som förs av myndigheter och universitet). I Texasstaden Houston finns nu nästan inga intensivvårdsplatser och i delstaterna Oklahoma, South Carolina, Kalifornien, Texas och Florida har nya oönskade rekord i antalet sjuka satts.

– I Florida har man öppnat upp helt, vilket är olyckligt. Att låtsas som att sjukdomen inte finns är galet, säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

Vägrar munskydd

Men för amerikaner är det sannolikt inte lätt att veta hur man ska agera, eftersom påbuden spretar.

President Donald Trump slår sig ofta för bröstet och säger att han och Vita huset har hanterat viruset storartat. Men han har fått stark kritik för sitt agerande – för bristande beredskap, testning och nationell samordning. Och för beslutet att börja öppna upp USA i maj, även om mycket av ansvaret lades på delstaternas guvernörer. Vissa av dem, som New Yorks Andrew Cuomo, är ytterst försiktiga och öppnar successivt. Andra – som Texas Greg Abbott som står Trump nära – var snabba med att ge grönt ljus för en återgång till "vanligt liv". På fredagen meddelade han dock att Texas återöppning sätts på paus, i ljuset av den stegrande smittspridningen.

Presidenten själv frångår smittskyddsexperternas råd, han håller kampanjmöten inomhus och vägrar att ha på sig munskydd. Det har fått vissa av hans anhängare att tvivla på såväl smittskyddsrestriktionerna som virusets existens.

– Visst är det valrörelse där men det är både förfärligt och farligt att han framträder utan munskydd, säger Elgh.

Virus eller ekonomi?

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet, instämmer. Han noterar att det i USA finns en uppenbar konflikt mellan de som ser virussmittan som fara och de som ser en dalande ekonomi som en än värre fara. Näringslivsivrarnas påtryckningar ledde till att landet öppnades upp för tidigt, enligt von Schreeb.

– Syftet med en nedstängning är att vinna tid så att man kan vidta åtgärder för att skydda samhällets svagaste och förbereda sjukvården. Men det är helt uppenbart att man inte har lyckats med det i USA, säger han.

Resultatet kommer som ett brev på posten i form av ökad smittspridning när samhället slår upp portarna. Trump hävdar att skälet till att antalet fall av covid-19 nu stiger kraftigt är att man i USA har utökat testmöjligheterna. Men sjukvården i många delstater går på knäna och experter säger emot.

– Det här är inte en produkt av utökat testande, säger Michael Osterholm, chef för centret för infektionsspridning vid University of Minnesota, till nyhetskanalen CNN.

Delstatskarantän

Anthony Fauci, som ofta beskrivs som landets ledande smittskyddsexpert, sade nyligen att de närmaste veckorna blir kritiska i ljuset av den stora ökningen av coronafall i främst i södra och västra USA.

– Plan A: gå inte in i en folksamling. Plan B: om du ändå gör det, ha på dig munskydd, var Faucis råd till sina landsmän när han i veckan frågades ut i representanthuset.

I flera delstater agerar lokala ledare och följer hans råd. I Nevada blir munskydd i det offentliga nu obligatoriskt, även för besökande spelare i Las Vegas. Och delstaterna New York, New Jersey och Connecticut, som i våras kämpade med stora virusutbrott, har på egen hand infört två veckors karantän för inresande från nio delstater där smittan nu ökar.

Tina Magnergård Bjers/TT

Köer för drive-in-testning för det nya coronaviruset i Houston i Texas i USA.
Köer för drive-in-testning för det nya coronaviruset i Houston i Texas i USA. Bild: David J. Phillip/AP/TT
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci bar munskydd när han i veckan frågades ut av ett utskott i representanthuset.
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci bar munskydd när han i veckan frågades ut av ett utskott i representanthuset. Bild: Kevin Dietsch/AP/TT
USA:s president Donald Trump, utan munskydd, vid en presskonferens med sin polske kollega Andrzej Duda i veckan.
USA:s president Donald Trump, utan munskydd, vid en presskonferens med sin polske kollega Andrzej Duda i veckan. Bild: Evan Vucci/AP/TT

USA har drabbats mycket hårt av det nya coronaviruset sett till antalet döda och konstaterat smittade. Landet har dock förhållandevis goda testmöjligheter och en stor befolkning (knappt 330 miljoner invånare).

Över 2 370 000 fall av virussmittan har konstaterats i USA. Den finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia. Den värst drabbade delstaten är New York med över 390 000 fall.

Över 121 000 människor har avlidit i covid-19 i USA. 31 000 av dem bodde i New York, varav två tredjedelar i storstaden med samma namn.

I nuläget har smittan tagit fart i de folkrika delstaterna Kalifornien, Texas och Florida – samt i bland annat Alabama, Arkansas, Arizona, South Carolina, North Carolina, Washington och Utah.

Enligt en prognos från forskningsinstitutet IHME vid University of Washington kommer nära 180 000 människor ha avlidit i covid-19 i USA den 1 oktober.

I världen totalt har 9,4 miljoner fall av covid-19 konstaterats. 482 000 människor har avlidit.

Källor: USA:s smittskyddsmyndighet CDC och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.