Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De första mänskliga testerna av vaccinet skedde under måndagen i USA. Bild: Ted S. Warren
De första mänskliga testerna av vaccinet skedde under måndagen i USA. Bild: Ted S. Warren

Coronavaccinet kan vara klart till hösten

Ett vaccin mot coronaviruset kan vara här redan i höst. Under tisdagen meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hon varit i kontakt med ett företag som jobbar med framtagning av ett coronavaccin.
– EU kommer att skjuta till deras verksamhet upp till 80 miljoner euro och jag hoppas att vi med detta stöd kommer att ha ett vaccin på marknaden innan hösten, säger Ursula von der Leyen.

Arbetet med att ta fram ett vaccin mot viruset covid-19 är i full gång. GP har tidigare skrivit om framtagningen av vaccinet. Sedan dess har det hänt en hel del.

Karolinska institutet har inlett ett samarbete inom EU med framtagningen. Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet är ansvarig för framtagningen av vaccinet i Sverige. Han berättar att man fått ett anslag från EU på 30 miljoner kronor för att inleda en klinisk studie.

– Vi jobbar tillsammans med ett universitet i Tyskland, ett italienskt företag och ett svensk-amerikanskt läkemedelsföretag. Det gör att vi har kompetens i allt vi behöver för att ta fram ett vaccin, säger Matti Sällberg.

LÄS MER: Regionen satsar långsiktigt mot corona

Kliniska studier 2021

De första djurförsöken i den EU-finansierade framställningen sker om ungefär två veckor. Prognosen för när vaccinet kan vara klart att användas på människor är ännu höljt i dunkel. Sannolikt kommer den kliniska studien, alltså försök på människor ske under 2021.

– Allt beror på hur läkemedelsproduktionen går och när det är klart, säger Sällberg.

På den internationella marknaden har man på vissa håll kommit längre i vaccinframställningen. Så sent som i måndags genomförde det amerikanska företaget Moderna de första testerna på människor. Testerna väntas vara färdiga i slutet av året och i bästa fall kan de börja användas på riskgrupper under nästa år.

– Att det gått så snabbt har slagit alla förväntningar, till och med jag som är optimistisk, är förvånad, säger Sällberg.

Vändningen: Vaccinet kan vara färdigt redan i höst

Under tisdagen kom dock ett besked som välte omkull de prognoser som funnits sedan tidigare. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade i en video på Twitter att man har varit i kontakt med ett europeiskt "innovativt forskningsföretag".

– De jobbar på en lovande teknologi för att utveckla ett vaccin mot coronaviruset. EU kommer att skjuta till deras verksamhet upp till 80 miljoner euro och jag hoppas att vi med detta stöd kommer att ha ett vaccin på marknaden innan hösten, säger Ursula von der Leyen och fortsätter:

– Det här skulle kunna rädda liv i Europa och i världen.

LÄS MER: Möjligt genombrott kring coronavaccin för Astra Zeneca-bolag

LÄS MER: Gratis vårdbesök och vaccin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.