Pfizers vaccin är effektivt mot även den brittiska och sydafrikanska varianten. Det visar två nypublicerade studier.
Pfizers vaccin är effektivt mot även den brittiska och sydafrikanska varianten. Det visar två nypublicerade studier. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronavaccin effektivt på muterade varianter av viruset

Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 ger ett effektivt skydd även mot de varianter av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien och Sydafrika. Det visar två nypublicerade vetenskapliga studier.

ANNONS
|

Nästan alla som insjuknat i covid-19 i Qatar under våren gjorde det på grund av den brittiska eller sydafrikanska varianten av viruset. Nu visar en studie, publicerad i New England journal of medicine, att Pfizer-Biontechs coronavaccin skyddar i hög grad mot allvarlig sjukdom och dödsfall även mot de två varianterna. Något New York Times var snabba att rapportera om. Studien baseras på hälsoinformation från cirka 200 000 personer som vaccinerats i landet under fyra månader av deras massvaccinationskampanj.

Andelen som klarade sig helt från smitta efter att ha fått båda doserna och nått fullgott skydd var cirka 90 procent för den brittiska varianten och cirka 75 procent för den sydafrikanska. Men andelen som klarade sig från allvarlig sjukdom och dödsfall var över 97 procent, enligt studien.

ANNONS

Liknande resultat i Israel

En andra studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, visar på liknande resultat på den brittiska varianten i Israel. Studien har gjorts av Pfizer i samarbete med israeliska myndigheter. De landade också i att vaccinet gav ett högt skydd mot infektion och allvarlig sjukdom och dödsfall. De drar slutsatsen att vaccination mot covid-19 kan kontrollera pandemin.

I New York Times säger infektionsforskaren Annelies Wilder-Smith på London School of Hygiene and Tropical Medicine, att detta är väldigt goda nyheter.

– Vi kan nu med säkerhet säga att vi kan använda detta vaccin, även när det cirkulerar oroande varianter.

LÄS MER:Corona-succén– Volvo säljer dubbelt så många bilar

LÄS MER:Här erbjuds gratis öl – till de som vaccinerar sig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS