Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antal nya fall av covid-19 har ökat med nästan 900 000 i Frankrike under den senaste veckan. Bild: Francois Mori
Antal nya fall av covid-19 har ökat med nästan 900 000 i Frankrike under den senaste veckan. Bild: Francois Mori

Coronasmittan rusar i stora delar av Europa

Antal nya fall av covid-19 har under de senaste veckorna återigen ökat i Europa. Bland annat har nästan 900 000 personer testat positivt för corona i Frankrike under den senaste veckan.
– Vi måste skydda befolkningen, säger Frankrikes hälsominister Francois Braun till tidningen Le Monde.

Trots att det är sommar har smittspridningen av covid-19 på senare tid ökat i Sverige, dock från låga nivåer. Men i Europa har utvecklingen varit mer dramatisk.

Bland annat har omkring 880 000 nya fall registrerats i Frankrike under den senaste veckan enligt statistik från Världshälsoorganisationen WHO, och landets hälsominister Francois Braun räknar med att mer än 200 000 personer kan komma att smittas varje dag.

– Epidemin är tillbaka i alla delar av landet, säger Francois Braun till den franska tidningen Le Monde, och fortsätter:

– Vi måste skydda befolkningen och säkerställa vilken effekt detta kommer få på sjukvården.

”Finns verkliga skäl för oro”

Men även i andra delar av Europa har coronasmittan ökat kraftigt under de senaste veckorna.

Bland annat har över 600 000 nya fall bekräftats i Italien sedan förra veckan medan antalet sjukhusinläggningar har ökat med 33 procent.

– Det finns verkliga skäl för oro, säger Nino Cartabellotta, ordförande för det italienska forskningsinstitutet Gimbe, enligt Euractiv.

Dessutom smittan i Spanien och Grekland, som båda två hade strax över 100 000 fall den senaste veckan, ökat med 30 respektive 25 procent, och i Storbritannien är nivåerna de högsta sedan i april.

Omikronvarianter bakom ökningen

I Frankrike drivs utvecklingen främst av omikronvarianterna BA.4 och BA.5, och då uppgången sker under sommaren sticker den ut mot tidigare år.

Svenska utrikesdepartementet uppmanar därför den som ska ut och resa att vara påläst kring den rådande situationen, förbereda sin resa i förväg och ha en ekonomisk buffert för att klara förseningar och oförutsedda utgifter.

Folkhälsomyndigheten betonar dock att vaccinet fortsatt skyddar mot svår sjukdom och död.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.