Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Coronasmittad man hittad död på strand – landet inför utreseförbud

En kropp som senare visades sig varit smittad av coronaviruet spolades upp på stranden i öriket Vanuatu i Stilla havet.
Och landet vill inte dra på sig någon smittovåg. Därför har har man beslutat om ett tre dagar långt utreseförbud och satt 16 personer i karantän, rapporterar Radio Nya Zeeland.

Kroppen efter en filippinsk fiskare spolades upp på en strand på Vaunatus huvudö Efate den 11 april.

Samma dag hade ett tankfartyg under brittisk flagg upptäckt att de saknade en besättningsman när de avgick från huvudstaden Port Vila, belägen på huvudön. Den lokala hamnmyndigheten ombad då tankern att återvända till hamnen och en stor sökinsats inleddes.

När kroppen väl hittats fördes den till en bårhus där man kunde konstatera att den var smittad med coronaviruset. Det är dock oklart huruvida mannen dog av covid-19, eller hur han hamnade i vattnet.

Endast tre coronafall i hela landet

Likt många andra ögrupper i Stilla havet har Vanuatu haft få inrapporterade coronafall. Enligt John Hopkinsuniversitetet rör det sig endast om tre fall på 300 000 invånare – ett i november förra året, och två nu i mars.

Och man tar det säkra före det osäkra i detta fall. Bland annat har man infört ett tre dagar långt utreseförbud i samband med att myndigheter genomför smittspårning.

Dessutom har 16 personer satts i karantän, mestadels poliser som var på plats när kroppen påträffades den 11 april.

Vanuatu ligger i sydvästra Stilla havet och omfattar tolv större och ett 70-tal mindre öar. Öarna styrdes fram till självständigheten 1980 gemensamt av Frankrike och Storbritannien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.