Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Coronasmitta bland vilda djur – landet stänger reservat

Efter flera coronautbrott bland vilda djur har Indien beslutat att stänga landets alla tigerreservat för turister, skriver CNN.
Samtidigt har ett nytt dystert coronarekord slagits i landet.

För att hindra att tigrar och andra vilda djur smittas kommer alla tigerreservat i landet stänga för turister.

Beskedet kommer efter att en lejonhona avlidit efter att smittats av coronaviruset. Det är dock oklart om viruset var den direkta dödsorsaken. Även på andra platser i landet har vilda djur konstaterats smittade.

LÄS MER: Nioåring fick vaccin – efter pappans skämt

”Att djurparksdjur smittas med covid-19 visar än en gång den höga sannolikheten att viruset sprider sig från smittade människor till vilda djur i fångenskap. Samma kan också ske med tigrar”, står det i beslutet som fattats av National Tiger Conservation Authority, en statlig myndighet som arbetar med att bevara den utrotningshotade tigerarten.

Nytt dystert coronarekord i landet

Tigern är en utrotningshotad art med en population på 4 000, enligt Världsnaturfonden. Många av dem lever i reservat i Indien, och dess population har genom idogt arbete ökat något de senaste året.

Indien befinner sig sedan april i en svår coronavåg och på torsdagen slogs nytt dygnsrekord med 6 148 döda, efter att delstaten Bihar rapporterat in tidigare ej inräknade döda som avlidit i hemmet eller på privata sjukhus, rapporterar Al Jazeera.

LÄS MER: Mångmiljonstadens drastiska åtgärd – efter nya mutationen

Enligt landets hälsodepartement har Indien drygt 29 miljoner smittade och 360 000 dödsfall hittills i covid-19. Samtidigt är bara 3,3 procent av landets befolkning på nära 1,4 miljarder människor fullvaccinerad, enligt Johns Hopkinsuniversitetet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.