Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sparris på väg upp nära Genthin i Tyskland. Odlarna oroas nu för svårigheter att hitta arbetskraft när gränser stängts på grund av coronavirusets spridning. Arkivfoto. Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Sparris på väg upp nära Genthin i Tyskland. Odlarna oroas nu för svårigheter att hitta arbetskraft när gränser stängts på grund av coronavirusets spridning. Arkivfoto. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Coronakrisen skapar oro på åkern

Sparrisen ska upp – men arbetskraften kommer inte in.
Coronakrisen får stora följder på Europas åkrar.

Vårens vita guld finns redan på plats i Belgiens matbutiker. Köande krävs visserligen för att komma in, eftersom coronarestriktionerna begränsar hur många i taget som får handla. Men sedan är det bara att plocka åt sig av den nyskördade sparrisen – till rekordbilligt pris, dessutom.

– Där man normalt betalar tio till elva euro per kilo är vi nu nere på fyra euro, berättar Vanessa Saenen från den flamländska producentorganisationen Boerenbond för tidningen Le Soir.

Orsaken är given. Belgiens hela restaurangsektor har tillfälligt fått slå igen som en följd av myndigheternas agerande för att minska coronavirusets spridning bland befolkningen.

Stängda gränser

För sparrisodlarna lär år 2020 bli ett mardrömsår. Stängda gränser skapar dessutom problem med arbetskraften, oftast hämtad från låglöneländer i Sydösteuropa.

– Nio av tio hämtas normalt från utlandet, vilket just nu är omöjligt. För tillfället har vi behov av folk för att plocka sparris. I april behövs det personal för vårens grönsaker och jordgubbar, säger Saenen.

Situationen är allt annat än enkel i många av EU:s stora jordbruksländer.

I Frankrike behövs 200 000 säsongsarbetare, vilket fått landets största jordbruksorganisation att mana studenter, deltidsarbetare och egenföretagare att hjälpa till.

Tyskland stängde sina gränser för säsongsarbetare på onsdagseftermiddagen, av rädsla för smittspridning.

Jordbruksminister Julia Klöckner har föreslagit att man i stället kan plocka in arbetslösa och asylsökande. Odlarna är dock tveksamma till att använda helt oerfaren personal.

– Kanske kommer de att ha lärt sig hur man gör mot slutet av sparrissäsongen, men det hjälper oss inte mycket, säger Jürgen Jakob från en odlarorganisation i tyska Beelitz till nyhetsbyrån AFP.

Ingen brist?

Vid en videokonferens på onsdagen diskuterade EU-ländernas jordbruksministrar hur branschen kan stödjas, bland annat med hjälp av flexiblare stödansökningsregler och liknande åtgärder.

Enigheten var stor om gränstrafiken behöver komma igång igen.

– Man var väldigt överens om hur viktigt det är med en fungerande inre marknad, kopplat till att vi alla är beroende av att både varuflöden och personalflöden, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) efter mötet.

Än så länge finns trots allt ingen risk för att coronakrisen skapar livsmedelsbrist.

– Alla angav att livsmedelsförsörjningen ändå fungerar i alla länder och att produktionen fungerar, så här långt i alla fall, säger Jennie Nilsson.

Wiktor Nummelin/TT

År 2018 producerades totalt 331 000 ton sparris i EU och särklassigt mest i Tyskland. Här är tio i topp när det gäller sparrisproduktion:

Land ton sparris Tyskland 133 000 Spanien 68 400 Italien 47 540 Frankrike 20 680 Nederländerna 19 000 Polen 12 650 Grekland 9 490 Ungern 5 740 Belgien 5 340 Storbritannien 5 000

Källa: Eurostat.