1400 personer strejkande i fyra delstater i USA.
1400 personer strejkande i fyra delstater i USA. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Cornflakestillverkarna strejkar – produktionen står helt still

1400 arbetare som tillverkar Corn flakes, Rice crispies och Fruit loops åt Kellogs strejkar nu i USA. Produktionen ligger nere i alla Kellogs fabriker i USA och strejken sträcker sig över fyra delstater.

ANNONS
|

Anledningen till att arbetarna strejkar är att Kellogs vill sluta höja lönerna år för år och istället införa ett lönesystem med två kategorier. Detta rapporterar webbmagasinet Vice. Strejkerna pågår i fyra olika delstater och har stoppat produktionen i alla landets fabriker.

Den internationella fackorganisationen Confectionery, Tobacco Workers and Grain Millers International Union kritiserar förslaget. Samtidigt säger man att Kellogs arbetare redan fått jobba hårt, underbemannade och med många timmars övertid under pandemin. I vissa fall så mycket som 16 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

– Jag har jobbat i två år utan några lediga dagar förutom semesterdagarna. Man går miste om mycket, familjetid, barnens matcher och att kunna träffa sin partner, säger Kerry Williams till Vice.

ANNONS

LÄS MER:Massiv strejk hotar – kan släcka ner hela Hollywood

En talesperson för Kelloggs har kommunicerat till flera nyhetskanaler att man är besviken på fackets beslut att strejka och menar att företagets ersättning och förmåner till de anställda är bland de bästa i landet. Man säger också att det nya löneprogrammet innehåller ökningar i lön och förmåner för de anställda.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS