Länderna vid COP15 har nått ett globalt ramavtal. De förbinder sig till att skydda 30 procent av planetens yta senast år 2030. Bild: Paul Chiasson
Länderna vid COP15 har nått ett globalt ramavtal. De förbinder sig till att skydda 30 procent av planetens yta senast år 2030. Bild: Paul Chiasson

COP15-länder röstar igenom ”historiskt” avtal

På måndagen har COP15-länderna röstat igenom ett ”historiskt” avtal för att skydda den biologiska mångfalden.

På måndagen höll COP-15 länderna ett möte i Kanada där de röstade igenom ett avtal igenom om att skydda den biologiska mångfalden, vilket AP rapporterar. Avtalet har kallats för ”historiskt” av de som röstat igenom det.

Den viktigaste delen av avtalet är ett åtagande att fram till 2030 skydda 30 procent av de mark- och vattenområden som anses vara viktiga för den biologiska mångfalden. För närvarande är 17 procent av landen dområdena och 10 procent av de marina områdena skyddade.

– Det har aldrig funnits ett globalt bevarandemål på denna skala, säger Brian O'Donnell, chef för bevarandegruppen Campaign for Nature, till reportrar, enligt AP.

– Detta ger oss en chans att skydda den biologiska mångfalden från kollaps. Vi är nu inom det intervall som forskarna tror kan göra en markant skillnad för den biologiska mångfalden.

Enligt ett utkast som presenterades på söndagen bör rika länder satsa 30 miljarder dollar årligen 2030 för att utsatta länder ska kunna rädda sin biologiska mångfald.

LÄS OCKSÅ: Utkast på COP15: Mångmiljarsatsning framöver

LÄS OCKSÅ: Miljöministern: Sverige kan ha hög svansföring

LÄS OCKSÅ: Glädjande besked om pengar till naturen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.