Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte presenterar en mängd punkter för den nya koalitionens politik. Bild: Andrew Medichini/AP/TT
Italiens premiärminister Giuseppe Conte presenterar en mängd punkter för den nya koalitionens politik. Bild: Andrew Medichini/AP/TT

Conte får mothugg om stabilitetspakten

Italiens nya koalitionsregering ska vara mer respektfull och genomdriva reformer för de socialt utsatta, säger premiärminister Giuseppe Conte.
Han vill också att EU går med på att förändra sin tillväxt- och stabilitetspakt – något Österrike genast säger nej till.

Conte gick igenom 29 punkter i sitt nya program i parlamentets underhus på måndagen. Koalitionen mellan anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S), socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LeU) vann en förtroendeomröstning med röstsiffrorna 343–263 i underhuset efter presentationen och en häftig debatt.

Den partilöse Conte lovade en mindre konfliktartad relation med EU, och sade att regeringen ska arbeta hårt med att sätta fart på ekonomin och sänka skatterna i det tungt skuldsatta Italien. Samtidigt vill han "förbättra" tillväxt- och stabilitetspakten, som har ett tak på tre procent för budgetsunderskott och som varit en källa till konflikt mellan Rom och Bryssel.

"Inte beredda"

Men Österrikes förre förbundskansler Sebastian Kurz förkastar några lättnader i pakten "som Italien kräver".

"Italien får inte bli ett andra Grekland. Vi är hur som helst inte beredda att betala Italiens skulder!" skriver han på Twitter.

Under tisdagen genomförs ytterligare en förtroendeomröstning, denna gång i överhuset.

På onsdag ska Conte sedan besöka Bryssel för att försöka reparera relationerna med EU som skadats under den förra koalitionen mellan M5S och högerpopulistiska partiet Lega.

Conte efterfrågade också mer jämlik fördelning av migranter inom EU och lovade att förbättra villkoren för Italiens fattiga och socialt utsatta samt att satsa mer på funktionshindrade och mer på jämlikhet mellan könen.

Mer respekt

Premiärministern talade också om mer respekt och mindre hårda ord i politiken.

– Vi kan inte under de kommande månaderna slösa bort vår tid med tvister och konflikter.

Anhängare till Lega och nationalistiska Italiens bröder demonstrerade utanför parlamentet under måndagen.

– Vi kommer att vara en seriös opposition, i parlamentet men också bland folket, sade Legaledaren Matteo Salvini.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Österrikes förre förbundskansler Sebastian Kurz fel titel.