Condoleezza Rice vägrar medge misstag

ANNONS
|

Vidare tillägger hon att kritiska löpsedlar sällan speglar den historiska domen.

Regeringskvarteren i Stockholm spärrades av natten till igår inför utrikesminister Rices ankomst till Rosenbad. Hon anlände strax efter klockan sju på morgonen för överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt. Båda staplade ämnen ovanpå varandra som berörts under det drygt fyrtio minuter långa mötet. Det handlade bland annat om säkerhetsläget i Irak, oljan, demokratiutvecklingen, mänskliga rättigheter, flyktingarna och hur trycket skall öka på den irakiska regeringen. Reinfeldt nämnde också den globala uppvärmningen och det kommande svenska ordförandeskapet i EU.

Rice talade vid en pressträff om Iraks möjligheter att bli "en god medborgare" inte bara i regionen utan också internationellt. Hon sade att det är irakierna själva som måste ta ett stort ansvar för att samhället fungerar och poängterade att Irak är ett oljerikt land med potentiellt stora oljeinkomster.

ANNONS

- Irak behöver inte ekonomiskt bistånd, sade hon. Det handlar istället om hjälp med att bygga upp civila institutioner och med att utbilda poliser.

Reinfeldts påpekande att Sverige tagit emot fler irakiska flyktingar än EU och USA tillsammmans - och att bördan måste delas- ledde till förstående instämmande av Rice men inget löfte om att USA skall göra mer. Rice sade att hon tillsatt en person som skall utvärdera situationen och att möjligheten finns att USA öppnar för fler flyktingar från Irak. Att flyktingarna skall återvända hem när läget stabiliserats är, enligt Rice, en del av den eventuella nya flyktingpolitiken.

Condoleezza Rice blir hårt åtgången i en nyutkommen bok av president Bushs förre presstalesman Scott McClellan som anklagar henne för att vara en vek medlöpare i det "bedrägeri mot det amerikanska folket" som Bush-administrationen, enligt McClellan, gjort sig skyldigt till. I Stockholm vägrade Rice att kommentera boken med hänvisning till att hon inte läst den.

Men det fanns hetta i rösten när hon hävdade att USA inte var ensamt om att tro att Saddam Hussein förfogade över massförstörelsevapen när USA beslutade att invadera Irak. Hon lade flera gånger tonvikten på "inte bara USA" och hänvisade till de hårda FN-sanktionerna som infördes mot Irak efter Kuwait-kriget 1991 och som ännu inte hade lyfts när Irak-kriget inleddes 2003. Sanktionerna mot Irak var FN:s vapen som tvingade Saddam att nedmontera massförstörelsevapnen.

ANNONS

Två svenskar ledde de FN-organ som hade till uppgift att se till att Saddams massförstörelsevapen försvann. Först var det Rolf Ekéus, som framgångsrikt medverkade till att i stort sett alla vapen fördärvades. Sedan var det Hans Blix, som in i det sista inför kriget sade att hans organisation behövde mer tid för undersökningar men som också framhöll att ingenting tydde på att Irak förfogade över de vapen som Bush-regeringen påstod existerade.

Rice försök att fördela skulden för missbedömningarna på alla med orden "inte bara USA" ledde inte till någon reaktion från statsminister Reinfeldt som stod intill henne på podiet i Rosenbad.

Condoleezza Rice sade att hon har en "akademisk inställning" när det gäller att utvärdera Irak-kriget och förutspådde att hon kommer att få läsa en rad avhandlingar om kriget när hon återvänder till Stanford- universitetet i Kalifornien då Bush mandatperiod är över den 20 januari nästa år. Hon har lanserats som tänkbar vicepresidentkandidat till John McCain för att möta både kvinnor och svarta som i de demokratiska primärvalen röstat på Barack Obama och Hillary Clinton. Själv vill hon inte diskutera frågan. Hennes kritiker ser henne dock som ett omöjligt val för McCain inte minst sedan Scott McClellans bok från insidan avslöjat hennes agerande.

ANNONS

Condoleezza Rice stannade ett dygn i Sverige och hann bara se det vackra sommarvarma Stockholm genom limousinens tonade fönster. Flertalet delegater upplevde inte heller mycket mer utanför konferenslokalerna i Infra Citys företagspark i Upplands Väsby som ser ut som vilket affärs-och kontorskomplex som helst i västvärlden.

Utrikesminister Carl Bildt förklarade dock strävt för den amerikanska nyhetsbyrån AP:s korrespondent att det är seriösa frågor som stått på dagordningen och att de inte lämpar sig för att kopplas till sightseeing.

ANNONS