Den tidigare FBI-chefen James Comey och USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Den tidigare FBI-chefen James Comey och USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Comey: Trump bad mig "släppa Flynn"

ANNONS
|

På torsdagen ska James Comey, som nyligen fick sparken av Trump, frågas ut i senatens underrättelseutskott, en av flera hett emotsedda utfrågningar i senaten i veckan.

I en skriftlig, sjusidig redogörelse, ger Comey sin syn på kontakterna mellan honom och presidenten. Han berättar att han hade fört noggranna anteckningar direkt efter vart och ett av deras möten.

Den sparkade FBI-chefen gör klart att han kände sig illa till mods över att behöva diskutera pågående utredningar med presidenten, även om han försäkrade Trump att denne personligen inte var föremål för utredning.

ANNONS

Första uttalandet

Vid ett möte i Vita huset den 14 februari ska Trump ha sagt: "Jag hoppas du är redo att släppa det här, att släppa Flynn, Han är en bra kille".

Comey förklarar att han inte tolkade det som att presidenten begärde att FBI skulle lägga ner hela utredningen om möjliga kopplingar mellan Trumpkampanjen och Ryssland, utan bara om Flynns agerande och hans felaktiga uppgifter om sina samtal med Rysslands USA-ambassadör. Comey ska ha svarat med att hålla med om att Flynn är en bra kille, men i övrigt suttit tyst.

"Jag sade inte att jag skulle släppa det här", skriver Comey.

Han vittnar också om sitt obehag vid en middag på tu man hand med Trump i Vita huset den 27 januari, där presidenten frågade om han ville stanna på sin post. Comey förklarade att han upplevde det som om Trump ville upprätta något slags chefsrelation.

"Det bekymrade mig mycket, med tanke på FBI:s traditionellt oberoende ställning", skriver han.

"Bisarr tystnad"

Trump ska vid samma tillfälle ha förklarat att han förväntade sig lojalitet.

"Jag rörde mig inte, talade inte och ändrade inte ansiktsuttryck på något sätt under den bisarra tystnad som följde. Vi såg bara på varandra under tystnad", noterar den förre FBI-chefen.

ANNONS

När Trump senare återkom till ämnet svarade Comey att presidenten kunde förvänta sig uppriktighet.

Vid flera tillfällen ska Comey ha försäkrat Trump om att presidenten personligen inte var föremål för någon utredning.

Comeys redogörelse bekräftar i stort uppgifter som redan spritts i medier under de senaste månaderna. Trots det är det politiskt sprängstoff som kommit upp i ljuset.

Första offentliga uttalandet

Torsdagens vittnesmål blir första gången Comey uttalar sig offentligt sedan president Donald Trump gav honom sparken den 9 maj. Comey ledde FBI:s granskning av Trumpstabens kontakter med ryska företrädare. Såväl Trump som Ryssland har förnekat att det fanns en samordning mellan kampanjen, Moskva och dataintrången.

Tidigare under onsdagen var det chefen för underrättelsechefen NSA, amiral Mike Rodgers, och den nationelle underrättelsechefen Dan Coats tur att svara på frågor om huruvida Vita huset försökt få dem att lägga ner Rysslandsutredningar. Båda sade att de inte upplever att de "pressats" men att de inte vill avslöja innehållet i några samtal de haft med presidenten, enligt tidningen USA Today. Dan Coats kallade ett sådant vittnesmål i ett öppet forum – i det här fallet senatens underrättelseutskott – för "olämpligt".

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesminister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde. Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Nyligen framkom att även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, hade möten med Kisljak före maktskiftet i Washington DC.

De rysk-amerikanska relationerna var mycket kyliga under Trumps företrädare Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på den.

ANNONS