Michael Cohen, tidigare advokat åt USA:s president Donald Trump.
Michael Cohen, tidigare advokat åt USA:s president Donald Trump.

Cohen: Trump beordrade utbetalningar

USA:s president Donald Trump fattade personligen beslut om utbetalningarna till två kvinnor för att undvika en sexskandal inför valet 2016 – och kände till att detta inte var enligt reglerna. Det säger Trumps före detta advokat Michael Cohen i en intervju med ABC News.

ANNONS
|

- Först och främst, ingenting i Trump Organization (Donald Trumps bolag) gjordes utan att gå via Trump. Han beordrade mig att genomföra betalningarna. Han såg till att jag blev inblandad i det här, säger Cohen.

Trump har förnekat att han haft något förhållande med kvinnorna, sagt att han inte har uppmanat Cohen att bryta mot lagen och att advokaten ljuger.

ANNONS

"Han är advokat och borde känna till lagarna", twittrar Trump och tillade att en advokat har ett stort ansvar.

"Inte sanningen"

Samtidigt betalades 150000 respektive 130000 dollar ut till de båda kvinnorna, och Michael Cohen säger att Trump var väldigt orolig över att kontakterna med dem kunde påverka hans möjligheter att bli vald till president.

Cohen går i sin tur också hårt åt presidenten under intervjun med ABC News.

- Han (Trump) känner till sanningen. Jag känner till sanningen. Och alla andra känner till sanningen.

- Och det här är sanningen: människor i USA, och i världen, tror inte på det han säger. Den mannen säger inte sanningen och det är sorgligt att jag ska behöva ta ansvar för hans smutsiga gärningar, fortsätter Cohen.

"Inte förtjänar"

Han fick även frågan om han tror att Trump är ärlig gällande Rysslands eventuella påverkan på presidentvalet i USA. Cohen svarade kort "nej", men ville inte kommentera saken vidare.

ANNONS

Cohen dömdes tidigare i veckan till tre års fängelse, bland annat för utbetalningarna.

- Jag gav lojalitet till någon som sanningsenligt inte förtjänar lojalitet, säger han.

TT-AFP

Fakta: Michael Cohen-fallet

Michael Cohen var tidigare president Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.

För ett år sedan sade Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i augusti upphörde den lojaliteten i och med en uppgörelse med federala åklagare.

Advokaten erkände bland annat att Trump under valkampanjen 2016 ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.

Cohen betalade ut 130000 respektive 150000 dollar till de två kvinnorna.

I våras gjorde FBI en räd mot Cohens kontor på uppdrag av den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016. Mycket material beslagtogs vilket ledde till åtal. Han har nu erkänt att han ljugit för kongressen om byggplaner i Moskva.

Vid rättegången i augusti fälldes Cohen även för en rad ekonomiska brott.

ANNONS