Abortmotståndare demonstrerade utanför Högsta domstolen i Washington DC i USA i fredags. I natt presenterar president Trump sitt val av ny HD-domare.
Abortmotståndare demonstrerade utanför Högsta domstolen i Washington DC i USA i fredags. I natt presenterar president Trump sitt val av ny HD-domare.

CNN-källa: Gorsuch blir troligen HD-domare

I natt väntas USA:s president Donald Trump presentera den person han vill se som ny domare i Högsta domstolen. Enligt medieförtaget CNN:s källor har antalet möjliga kandidater krympt till två män – och mycket pekar på att "originalisten" Neil Gorsuch är Trumps val till den mäktiga posten.

ANNONS
|

Under valrörelsen lade Trump fram en lista med 21 presumtiva kandidater, en lista som övertygade många tveksamma republikaner att rösta på honom. Enligt amerikanska medier är finalisterna en handfull federala konservativa domare, varav flera motsätter sig abort och samkönade äktenskap.

Enligt CNN:s källor har listan kokat ner till två personer – Thomas Hardiman och Neil Gorsuch och det är den sistnämnde som sägs ha fått veta att han troligen är den som Donald Trump valt.till ämbetet.

Trogen konstitutionen

49-årige Neil Gorsuch är känd för skarp och välformulerad analys. Han räknas som en så kallad "originalist", vilket innebär att han tolkar USA:s grundlag från 1789 bokstavstroget. Gorsuch, som arbetar vid den federala domstolen i Denver, är känd för att stå upp för religionsfrihet. Han har bland annat opponerat sig mot den del av Barack Obamas sjukförsäkringsreform där det hette att arbetsgivares försäkringar för anställda skulle omfatta preventivmedel – som vissa religiösa samfund protesterade emot.

ANNONS

51-årige Hardiman, nu domare vid den federala domstolen i Philadelphia, prisas i konservativa kretsar för sina skrivningar rörande rätten att bära vapen, bland annat stödde han ett förslag som skulle göra det lättare för New Jersey-bor att få de tillstånd som krävs för att äga skjutvapen.

Den mäktiga Högsta domstolen ska vanligtvis bestå av nio domare, men i snart ett år har de varit åtta. Detta eftersom konservative Antonin Scalia avled i februari i fjol och den republikandominerade senaten därefter vägrade att godkänna dåvarande president Barack Obamas förslag till posten, Merrick Garland. Av liknande politiska skäl vill nu senatens demokrater försvåra för Trumps kandidat. En utdragen, tuff utfrågning är att vänta.

Förhala med filibuster

Sannolikt kan dock inte demokraterna stoppa domaren. De kan förhala godkännandet genom en så kallad filibuster, ett maratontal av en ledamot, men då har republikanerna ett motdrag att ta till. Republikanerna, som har 52 av kammarens 100 platser, kan fatta beslut om att det enbart krävs 51 röster för att upphäva en filibuster till skillnad från nuvarande 60, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Flera demokratiska senatorer har talat om den nionde domarplatsen som en "stulen plats". Av den nuvarande åtta domarna betecknas fyra som konservativa och fyra som liberala. Inriktningen hos den kommande, nionde domaren blir därmed avgörande när heta frågor rörande invandring eller eventuella inskränkningar av aborträtten och vapenlagstiftningen ska avgöras.

ANNONS

Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag från 1789.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid (de kan dock pensionera sig på egen begäran). Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som "konservativa" eller "liberala" menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd. Det har stor betydelse när mål som rör exempelvis preventivmedel, homosexuellas rättigheter, religionsfrihet och vallagar avgörs.

Avlidne Antonin Scalia var konservativ och stark motståndare till abort och samkönade äktenskap. Bland de kvarvarande åtta domarna anses hälften vara av vardera skolan.

Källa: Supremecourt.gov, TT:s arkiv

Fakta: Domare i Högsta domstolen

Chefsdomare John Roberts, 62 år, utsågs av president GeorgeW Bush, i HD sedan 2005

Anthony Kennedy, 80 år, utsågs av Ronald Reagan, i HD sedan 1988

Clarence Thomas, 69 år, utsågs av GeorgeHW Bush, i HD sedan 1991

Ruth Bader Ginsburg, 83 år, utsågs av Bill Clinton, i HD sedan 1993

Stephen Breyer, 78 år, utsågs av Bill Clinton, i HD sedan 1994

Samuel Alito, 66 år, utsågs av GeorgeW Bush, i HD sedan 2006

Sonia Sotomayor, 62 år, utsågs av Barack Obama, i HD sedan 2009

Elena Kagan, 56 år, utsågs av Barack Obama, i HD sedan 2010

Källa: Supremecourt.gov, TT:s arkiv

ANNONS