Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hillary Clinton har haft kontroverserna kring sin mejlhantering som utrikesminister hängande över sin kampanj för att nå Vita huset.

Clintons mejlhantering får hård kritik

En officiell utredning har funnit allvarliga brister i Hillary Clintons mejlhantering när hon var utrikesminister. Den svärtar nu hennes kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat.

Clinton följde inte utrikesdepartementets föreskrifter om mejlpolicy, fastslår generalinspektören i sin rapport. Hon har vägrat att låta sig utfrågas i den oberoende generalinspektörens utredning.

Rapporten konstaterar att även Clintons föregångare Colin Powell bara använde ett privat mejlkonto, men att Clinton fortsatte med det även efter det att mer uppdaterade riktlinjer om cybersäkerhet infördes.

Flera utredningar

Clintons lagring av epost i regeringsärenden på en privat server i sitt hem i New York har varit föremål för flera utredningar. Hon har haft kontroverserna kring mejlväxlingen hängande över sin kampanj i månader.

Rapporten från generalinspektören talar om "långvariga, systematiska svagheter" med utrikesdepartementets handlingar redan före Clintons tid, men riktar kritik mot att hon använde privat epost i regeringsärenden och inte förde över handlingarna direkt och innan hon slutade som utrikesminister.

I och med att hon inte gjorde det bröt hon mot den federala lagstiftningen om offentliga handlingar.

Inte hemligt

Brian Fallon, talesman för Clinton, säger att regeringstjänstemän kände till att hon använde sitt privata mejlkonto. I ett uttalande påpekar han att ingen i Clintons position hade använt utrikesdepartementets mejlkonto, förrän hennes efterträdare John Kerry tillträdde.

Enligt generalinspektörens rapport var det klart när Clinton tillträdde 2009 att utrikesdepartementets föreskrifter om att normala dagliga kontakter skulle ske på ett auktoriserat system. Utredningen har inte funnit några belägg för att Clinton skulle ha bett om att få använda sitt privata epostkonto på en privat server i tjänsten. Om hon hade gjort det är bedömningen att hon hade fått avslag med hänvisning till säkerhetsrisker.

Hackare bekänner

Den rumänske hackaren Marcel Lazar, även känd som Guccifer, har erkänt att han stulit information från en rådgivare till Hillary Clinton. Han erkände sig skyldig inför distriktsdomstolen i Alexandria i delstaten Virginia. Dom meddelas den 1 september.

I tidningsintervjuer nyligen har Lazar hävdat att han lätt hackade sig in i Clintons omtalade privata mejlserver. Justitiedepartementet bekräftar inte hans påståenden och en poliskälla sade att det inte finns bevis som stödjer påståendet.

Lazar säger att han brutit sig in i cirka hundra amerikaners epost och konton på sociala medier, däribland de tidigare presidenterna George H W Bushs och George W Bushs konton, rapporterar Independent.