Clinton och McCain tog Kalifornien

ANNONS
|

Super-tisdagens rösträkning i de tjugofyra delstaterna som hållit val har varit en nagelbitare.

Röstsammanställningen pågick ännu under morgonen svensk tid och beräknas inte vara helt klar förrän tidigast vid lunchtid på onsdagen.

Bland republikanerna är John McCain storsegrare med vinster i bland annat de stora delstaterna New York, New Jersey, Kalifornien och Missouri.

Överraskningen är Mike Huckabee som antogs kunna splittra de konservativa rösterna till Mick Romneys nackdel men som inte väntades kunna vinna några delstater. Nu står Huckabee som segrare i Arkansas, Kansas, Arizona, Alabama, Tennessee och West Virginia.

Mitt Romney klarade bara hem Minnesota, Utah, Massaschusetts, Montana och North Dakota.

ANNONS

På den republikanska sidan är valsystemet vinnaren tar allt vilket innebär att den som segrar om än med minimal marginal som i Missouri får alla delegater till partiets konvent.

Missouri var en särskilt bitter förlust för Mitt Romney som förlorade både mot McCain och Huckabee som säkrade delstatens bibelbälte i söder.

Ingen av de republikanska kandidaterna har ännu den nödvändiga majoriteten av delegater för att vara klar för nomineringen. Men den dåliga nyheten för Mitt Romney är att Huckabee visat sig vara starkare än väntat. McCain har attackerats häftigt för att inte vara tillräckligt konservativ men det finns tecken som tyder på att McCain kan välja Huckabee som sin vicepresidentkandidat.

Huckabees styrka är super-tisdagens stora överraskning.

På den demokratiska sidan vann Barack Obama fler delstater än Hillary Clinton men hon segrade i de största och viktigaste Kalifornien, New York och New Jersey som har flest flest delegater.

Barack Obama talade om sig själv som en folklig segrare och framstår mer och mer som ledare för en mäktig rörelse. Men när siffrorna bryts ned i vallokalsundersökningarna framgår det att det är Hillary Clinton som är småfolkets kandidat medan Barack Obama attraherar större delen av den demokratiska väljargruppen med högst inkomster och utbildning.

ANNONS

Klass är en faktor som spelar in liksom ras och kön. Barack Obama klarar hem majoriteten av svarta väljare, Clinton har övervikt bland väljare med latinamerikansk bakgrund och är också stark bland kvinnor över 45.

Vem som vann John Edwards sympatisörer är oklart med det finns en tendens mot Barack Obama. Edwards drog sig ur valet för en vecka sedan.

Demokraternas valsystem är proportionellt vilket innebär att delegaterna fördelas efter antal vunna röster. Det kan komma att ta närmare ett dygn innan delegatfördelningen är klar framförallt i Kaliforniens femtiotre valdistrikt. I Missouri, som drev mellan Obama och Clinton en stor del av natten, hamnade till sist i Obamas fålla med en procents övervikt. I delegater betyder det jämvikt.

Men det är klart att varken Hillary Clinton eller Barack Obama kommer ur Super-tisdagen med tillräckligt med delegater för att nomineringen skall vara säkrad.

En tuff fortsättning väntar med primärval i bland annat Maryland och Virginia nästa vecka.

Barack Obama har under bara januari samlat in över 30 miljoner dollar medan Hillary fått in drygt 13 miljoner till sin kassakista. Obamas ekonomiska försprång innebär att han kan storsatsa på tv-reklam.

Hillary Clinton och Barack Obama talade i natt om den död och förödelse som drabbat Arkansas, Tennessee och Kentucky när över femtio virvelstormar drog över delstaterna på valdagen. Minst arton människor omkom och hundratals är skadade. De materiella skadorna är omfattande och områdena kan komma att proklameras som katastrofområden som behöver federala hjälpinsatser.

ANNONS

ANNONS