Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Clinton laddar inför den första tv-debatten med andra demokratiska presidentaspiranter på ett fackförbundsmöte utanför Trump Hotel i Las Vegas, USA.

Clinton laddar upp med Trump-attack

Hillary Clinton laddade upp inför den första tv-sända debatten mellan Demokraternas presidentaspiranter med en attack mot republikanen Donald Trump.
-Vissa säger att Donald Trump är rolig. Jag tycker inte att det är underhållande när man förolämpar invandrare, förolämpar kvinnor. Om man ställer upp i presidentvalet måste man representera hela folket, även hårt arbetande människor, sade Clinton vid ett fackföreningsmöte i Las Vegas, enligt nyhetsbyrån AP.

Hon var för dagen iklädd en röd klänning som matchade färgen på ett fackförbund som försöker organisera anställda på ett hotell i Las Vegas, som tillhör fastighetsmogulen Donald Trump.

Mot inkomstklyftor

Inför debatten, som inleds under natten till onsdagen svensk tid, har Clinton försökt stärka sin position bland vänsterorienterade demokrater. Hon har sågat ett nytt stort frihandelsavtal med bland annat Japan och även lanserat sig som motståndare till en ny stor amerikansk oljeledning, Keystone XL, som hon tidigare uttalat sig positivt om.

För Clinton handlar det just nu om att - utan att anklagas för att vända kappan efter vinden - hantera hotet från Vermontsenatorn Bernie Sanders. Han har snabbt blivit Clintons huvudmotståndare i den hittills lågintensiva kampen om vem som ska bli demokraternas kandidat i USA:s presidentval i november 2016.

Sanders har med löften om åtgärder mot inkomstklyftor och finansmarknadens bonuskultur vunnit ett oväntat stort stöd. Han väntas gå vidare på detta spår när han angriper Clinton i tv-debatten, bland annat med kritik rörande hur hon finansierar sin kampanj med stöd av intressen på Wall Street.

Privat mejlserver

Stödet för favoriten i startfältet, Hillary Clinton, har inför debatten vikt av nedåt. En utbredd kritik mot hur hon som utrikesminister använt sig av en privat mejlserver i tjänsten spökar bland annat.

I kulisserna hotar dessutom president Barack Obamas andreman, vicepresident Joe Biden, som många demokrater ser som den ende som kan utmana henne på allvar i striden om partiets kandidatur. Han har dock inte bestämt sig för om han ställer upp och han deltar inte i den första tv-debatten.