Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Clapper avfärdar avlyssningspåstående

USA:s förre nationella underrättelsechef avfärdar Donald Trumps påstående om att expresidenten Barack Obama låtit avlyssna honom i hans hem. Trump begär att kongressen utreder anklagelserna.

- Ingen sådan avlyssningsaktivitet riktades mot presidenten, den tillträdande presidenten, kandidaten eller mot hans kampanj, säger den förre nationella underrättelsechefen James Clapper till NBC:s "Meet the press".

Enligt Clapper har den hemliga så kallade Fisa-domstolen inte utfärdat någon avlyssningsorder, men han tillägger att han inte kan svara för underrättelseenheter han inte haft någon insyn i.

Dag Blanck, docent vid institutionen för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, konstaterar att en order om avlyssning måste ges av en speciell domstol på begäran av en åklagare som utreder någon för ett allvarligt brott. Presidenten kan inte beordra sådana saker.

"Möjlig avledning"

- Om det skulle vara sant, att president Obama beordrat avlyssning av honom, så skulle det vara en stor skandal, säger han till TT.

Enligt Blanck är det ingen som vet om det finns några bevis eller något underlag för det som Trump har twittrat om.

- En tänkbar tolkning är att det här kan vara ett sätt att avleda uppmärksamhet från den negativa uppmärksamhet han fått under den senaste veckan, bland annat kontakter med Ryssland. Han och hans administration har fått mycket kritik för det. Det kan vara ett sätt att ändra diskussionerna, säger Dag Blanck.

Michael Mukasey, tidigare justitieminister under president George W Bush, säger till kanalen ABC News att om en avlyssning faktiskt har skett, så har den genomförts på grund av misstankar om samarbete med främmande makt.

- Det betyder att det fanns vissa grunder för att tro att någon i Trump Tower kan ha agerat som en agent för ryssarna i något syfte, inte nödvändigtvis med anledning av valet. Och FBI håller koll på folk som agerar som agenter för utländska regeringar, säger han.

Inga källor

Vita husets presstalesperson Sean Spicer hävdar på sitt Twitterkonto att utredningar med politiska motiv kan ha genomförts i samband med valkampanjen. Varken Vita huset eller presidenten kommer dock att kommentera saken ytterligare förrän det påstådda "maktmissbruket" utretts, enligt Spicer.

"Rapporter som rör utredningar med möjligt politiskt motiv i omedelbar anslutning inför valet 2016 väcker stor oro", skriver han utan att närmare specificera källorna.

Det är oklart vad uppgifterna grundas på men sajter som exempelvis den högernationalistiska Breitbart – en plattform för högerextrema åsikter – för ofta fram konspirationsteorier.

Inte möjligt

Utspelet kommer dagen efter det att Trump, utan att presentera några bevis, på Twitter påstod att han avlyssnats i sitt hem på order av Obama. Trump har inte kommenterat anklagelsen ytterligare. I stället ägnade han lördagen åt att spela golf.

Obamas talesperson avfärdade i lördags Trumps utspel som "osant" och sade att presidenten inte har möjlighet att beordra avlyssning av amerikanska medborgare.

Trumps administration vill att utredningen om det påstådda missbruket av "utredningsbefogenheterna" ska inkluderas i undersökningen av den misstänkta ryska påverkanskampanjen under presidentvalet.