Medan de flesta experter före invasionen bedömde det som en omöjlig uppgift för den ukrainska armén att stå emot den militära stormakten Ryssland har lokalbefolkningen en vecka in i kriget långt ifrån gett upp hoppet.
När den ryska krigföringen tycks bli allt mer brutal genom tung raket- och artilleribeskjutning mot städer visar ukrainarna att de är beredda att offra sin liv för att försvara sitt land.
Watch: Ukrainian civilians blocked a road to prevent Russian troops from reaching a nuclear power plant in Enerhodar, southern Ukraine pic.twitter.com/yxijsB4cuj
— TIME (@TIME) March 3, 2022
I staden Enerhodar i sydvästra Ukraina har flera klipp spridits på hur hundratals människor bildar en mänsklig sköld längs en väg som går mot ett kärnkraftverk.
Framför folksamlingen har det placerats ut hemmagjorda fotanglar. På en film som publicerats på Telegram hörs allsång framför vad som kan beskrivas som en gigantisk mänsklig vägspärr.
Reis: ”Ryssland har missbedömt”
Motståndet i Enerhodar är bara ett exempel på hur lokalbor i Ukraina står upp och visar att de ryska trupperna inte är välkomna.
I staden Starobilsk norr om Luhansk, som av Ryssland erkänts som en självständig stat, visar ett filmklipp hur personer i en folksamling viftandes med ukrainska- och EU-flaggor närmar ett ryskt stridsfordon och soldater med automatkarbiner.
Motståndet mot de ryska trupperna har stor betydelse enligt Tomas Ries, docent i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan.
Som han uppfattar det missbedömde Ryssland till en början helt den ukrainska försvarsviljan. Till en början är Ries uppfattning att Ryssland skickade in värnpliktiga som själva inte var medvetna om att de gick ut i krig.
In #Starobilsk, region #Luhansk people came out to block the advance of the occupants' military equipment. pic.twitter.com/aNFjtcf4wQ
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
I Ryssland beskrivs landets insats i Ukraina som en ”särskild militäroperation” i syfte att skapa fred och skydda befolkningen i Donbassområdet från ett påstått folkmord som begås av en ukrainsk regim ledda av fascister.
– Det innebar att man inte började med att bomba sönder fienden sönder och samman och att man försökte gå in med mjukare medel de första dagarna. Man skickade värnpliktiga och lättare fordon, och pansar av äldre modell. När civila då ställde sig i vägen sköt inte soldaterna, säger han.
Riskerar att bli dödade
När Ryssland har börjat agera med tyngre militära medel som tung artilleribeskjutning, flygbombningar, och mer professionella soldater, är han av uppfattningen att lokalbefolkningen löper större risk om de gör motstånd mot de ryska trupperna.
– För de värnpliktiga som trodde att dom skulle åka på övning och inte ens visste att de skulle kriga kom det här nog som en chock och hade stor psykologisk effekt. Men när tung artillerield och kulor viner kommer de inte kunna agera på samma sätt utan att riskera att dö omedelbart, säger Tomas Ries.

Gör det svårt för de ryska trupperna
I storstäder som Charkiv och huvudstaden Kiev agerar nu de ryska soldaterna enligt landets krigsdoktriner vilket han förklarar innebär att det får kosta i stor sett vad som helst för att uppnå sina mål.
I mindre städer och där målen inte bedöms lika viktiga tror han fortfarande att de ryska soldaterna har order om att vara mer återhållsamma.
– Det är klart att ukrainarna kommer fortsätta försöka göra det här och det får en effekt. Det handlar om två brödrafolk, det är inte lätt för de ryska soldaterna att vara brutala mot civila som de kan identifiera som deras egna familjer, säger Tomas Ries.
Att protester sker i områden i Luhanskregionen som Ryssland motiverar sitt krig för att kunna skydda befolkningen i menar han kan ha extra stor betydelse.
– Om lokalbefolkningen i de områden som Ryssland säger sig kontrollera och vilja försvara folket i demonstrerar och vänder sig mot dem är det ju ett enormt slag mot Ryssland. Då är det helt beroende av om omvärlden ser vad som sker och det gör vi ju i dagens värld genom sådana här klipp, säger han.
Hans slutsats är att lokalbefolkningens blockader rent militärt har en begränsad effekt, men att de på sikt kan göra det omöjligt för Ryssland att uppnå sina slutgiltiga mål.
– Som jag ser det finns det flera faktorer rent militärt som gör att Ukraina har en god chans att kunna fortsätta kriga, även om det kommer att kosta väldigt mycket i form av människoliv och stor förödelse. Hur omvärlden uppfattar kriget har också stor politiskt påverkan. När man, kvinna och barn går ut och helt orädda ställer sig framför stridsfordon och skriker till de ryska trupperna att åka hem är det väldigt övertygande , säger han.
Kriget kanske inte Putins största utmaningen
Även om Ryssland till slut skulle bryta ner den officiella ukrainska armén återstår som Ries ser det en ännu svårare utmaning, där protesterna kan få stor betydelse.
– Frågan är hur de ska kunna klara att ockupera ett land med 44 miljoner invånare som nu hatar de ryska inkräktarna och där det kommer att finnas miljoner av beväpnade Ukrainare som är beredda att gå ut i gerillakrig, säger Tomas Ries.
Han fortsätter:
– Pusselbiten som alla nu funderar över är hur Putin egentligen har tänkt? Trodde han på sin egen propaganda om att de ryska soldaterna skulle tas emot som befriare? Eller tänker han sig att Ryssland med brutalt våld kan klara av att trycka ner det här motståndet?
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.