Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är oroliga för ökat mänskligt lidande i flera regioner, säger Iolanda Jaquemet, Internationella Röda korset. Bild:  AFP PHOTO / BULENT KILIC / ICRC/Kathryn COOK

Civila offer för nytt våld

Uppblossade strider får internationella Röda korset att slå larm om läget i Syrien. Tio sjukhus har förstörts och hundratals civila har dött. – Vi har sett en alarmerande trend av ökat våld de senaste två veckorna, säger pressinformatören Iolanda Jaquemet.

I torsdags varnade Norwegian Refugee Council i GP för enorma hjälpbehov hos flyktingar som återvänder till städer befriade från IS i Irak. Många saknar mat, vatten, mediciner, skydd och säkerhet. Miljoner är på flykt i landet och klarar sig inte utan akut nödhjälp.

Samtidigt blossar striderna upp i det plågade och söndrade Syrien. Den senaste veckan har de värsta attackerna förekommit sedan slaget om Aleppo förra året. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har september varit den dödligaste månaden i landet i år. 

LÄS MER: Syriska armén ska ha gått in i al-Mayadin

I går gick syriska regeringsstyrkor, med stöd av ryskt stridsflyg, in i al-Mayadin, som är ett av IS sista fästen i östra Syrien. Regimens soldater tog kontroll över byggnader i västra delarna av staden, enligt Rami Abdel Rahman, chef för SOHR.

Inom Internationella röda korskommittén (ICRC) finns djup oro efter förnyade attacker mot många sjukhus och med hundratals civila offer.

 

Striderna ökar i Syrien

Enligt Iolanda Jaquemet vid ICRC har situationen i Syrien varit relativt lugn, utom vid den östra staden Deir Ezzor, och i den av IS utropade huvudstad Raqqa, där både den syriska armén och den USA-ledda koalitionen SDF strider för att driva ut terrorsekten. 

Men nu har striderna ökat även i så kallade nedtrappningsområden, där internationella parter enats om icke-våld, som västra Aleppo, Idlib, Hama, och östra Ghouta, som ligger utanför Damaskus.

– Men det har även varit explosioner i centrala Damaskus, säger Iolanda Jaquemet.
De senaste veckornas strider är de mest omfattande i år.

– Vi är oroliga för ökat mänskligt lidande i flera regioner, säger Iolanda Jaquemet.

LÄS MER: Oro för civila under svåra strider i Syrien

På fjorton dagar har tio sjukhus bombats sönder vilket innebär att hundratusentals människor står utan tillgång till även den mest basala sjukvård, enligt ICRC. Människor som tvingas fly striderna hamnar i livsfarliga situationer.

Iolanda Jaquemet refererar till en av hennes kollegor som berättar om en familj på tretton personer som flydde hemmet i Deir Ezzor. Tio av dem dog i ett flyganfall och explosioner under flykten.  Förhållandena i lägren kring Raqqa och Deir Ezzor har också förvärrats. Människorättsorganisationer rapporterar om brist på vatten, mat och hygienartiklar.  
Iolanda Jaquemet ger exemplet Areesha-lägret som ligger i Hassake i östra Syrien. 

– Vår personal var där för två veckor sedan och då bodde 4200 människor där. När kollegorna nu besökte lägret igen bor där 17 000 människor. Det är väldigt svårt att få erbjuda minimal hjälp, som mat, rent vatten och hygienartiklar, till dessa människor. 

 

Fortsatta flyganfall mot IS

Många av offren för de nya våldsamheterna har dött i strider mellan landets olika rivaliserande fraktioner och IS. Flyganfallen har fortsatt mot terrroruppens anhängare som är på reträtt inom ett krympande territorium.

En allians av kurdiska och arabiska stridande, stödda av USA, har återtagit de norra delarna av Raqqa. IS sista starka fäste i östra Syrien är staden Deir Ezzor. Ryskt stridsflyg stöder den syriska militären i en offensiv för att återta staden. Internationella röda korskommittén (ICRC) kräver att parterna i kriget respekterar internationell lag och ser till att civila inte drabbas samt att syrier får tillgång till humanitär hjälp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.