En av SDF:s milismän vaktar ett mottagningsområde för civila som evakuerats från al-Baghuz.
En av SDF:s milismän vaktar ett mottagningsområde för civila som evakuerats från al-Baghuz.

Civila fortsätter att strömma ut ur al-Baghuz

ANNONS
|

Män, kvinnor och barn i tusental fortsätter att strömma ut från staden al-Baghuz i östra Syrien, det sista lilla området som återstår av terrorgruppen Islamiska statens "kalifat". Antalet som är kvar förvånar de kurdisk-arabiska SDF-styrkorna och har försenat slutstriden med veckor.

- De kommer från tunnlar under jorden, det tar aldrig slut, säger en talesperson för SDF.

ANNONS

SDF uppger för Reuters att man vill säkra att alla civila är ute ur området innan slutstriden fortsätter.

Hundratals IS-anhängare har också omringats men SDF tror att fler utländska jihadister finns kvar i området.

Flyktingorganisationen IRC uppgav i fredags att så många som 12000 människor från al-Baghuz anlänt de senaste två dygnen till ett läger för ickestridande i nordöstra Syrien. Lägret al-Hol i nordvästra Syrien har tagit emot 62000 civila. Bara mellan den 5 och den 7 mars har närmare 5200 människor kommit dit, enligt FN. Lägret är redan fullt och tiotals barn har dött på lägret till följd av det kalla vädret under vintern.

IS har medvetet försökt dölja antalet människor som är kvar i al-Baghuz och skickar ut dem i omgångar, uppenbart i syfte att försena slutstriden, säger analytikern och journalisten Mutlu Civiroglu.

- Om de verkligen ville ge upp, skulle de ha gjort det. Och om de ville ta strid igen, skulle de ha gjort det, säger han.

TT-AFP-Reuters

ANNONS