Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bybor anländer till ett buddistiskt kloster för att söka skydd, sedan de flytt från sina hem i delstaten Rakhine i Myanmar. Bild: AP/TT
Bybor anländer till ett buddistiskt kloster för att söka skydd, sedan de flytt från sina hem i delstaten Rakhine i Myanmar. Bild: AP/TT

Civila flyr "sanerande" utrensning i Myanmar

Uppemot 10 000 bybor har flytt från sina hem i delstaten Rakhine i Myanmar (Burma) den senaste veckan, uppger FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet.
De flyr sedan landets militär påbörjat en offensiv mot rebeller i området.

Rapporter har kommit om häftiga strider mellan regeringstrupper och etniska rebeller i delstaten Rakhine de senaste dagarna, men omfattningen på striderna är än så länge oklar, enligt FN.

Av de uppemot 10 000 civila som har flytt har några hundra tagit skydd i buddistiska kloster i delstatshuvudstaden Sittwe. Byborna har lämnat sina hem efter uppmaningar från lokala myndigheter i förra veckan, som då varnade för att armén förberedde "sanerande" utrensningar mot rebeller i ett dussintal byar.

Myanmars militär har sedan slutet av 2018 varit indragen i blodiga strider med Arakanarmén (AA), som kämpar för ökad självständighet för buddhister i Rakhine. Innan den senaste veckans flyktingvåg hade konflikten tvingat 77 000 människor att lämna sina hem, enligt siffror från FN.

2017 slog militären i Myanmar ner hårt mot rohingyer i Rakhine, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh. Militären använde då samma term för sina insatser, "saneringsoperationer", som nu har använts för den aktuella insatsen mot AA.