Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Barack Obama möts i Kina i september 2016. Då hade Obama nyligen fått topphemlig information om Putins order om att sabotera för presidentkandidaten Hillary Clinton och hjälpa republikanernas kandidat Donald Trump till makten. Arkivbild.

CIA kände till Putins plan redan i augusti

Rysslands president Vladimir Putin beordrade personligen en operation för att hjälpa Donald Trump att vinna presidentvalet i USA – och CIA kände till det redan i augusti förra året.

Den topphemliga informationen chockade Vita huset och satte amerikanska säkerhetschefer i akut krishanteringsläge för att komma fram till hur de skulle agera. Det skriver The Washington Post.

Det landade i att Vita huset enbart varnade Moskva men avvaktade med att slå tillbaka till efter valet. Den dåvarande administrationen ville inte förvärra läget och trodde då fortfarande att Hillary Clinton hade segern i en liten ask – och ville inte heller riskera att göra något som uppfattades som att president Obama försökte manipulera valet.

Varnade Moskva

Minst fyra direkta varningar utdelades från USA till Ryssland: Från Obama till Putin, från en chef inom säkerhetstjänsten till en annan, samt via högt uppsatta diplomatiska kanaler. Enligt uppgifter till tidningen verkade varningarna få viss effekt – Vita huset uppfattade det som att Moskva drog tillbaka möjliga planer på att sabotera den amerikanska röstningsproceduren.

När Donald Trump vann valet blev det en chock för Vita huset, och ångern inom Obama-administrationen var stor över att kraftfullare åtgärder inte vidtagits.

Olika hämndplaner

Enligt The Washington Post blev informationen om Putins agerande direkt klassad som ett allvarligt nationellt säkerhetshot. En hemlig underrättelsegrupp skapades för att hantera informationen och möjliga sätt att hantera den. Det fanns olika planer på vedergällning – såsom ekonomiska sanktioner eller cyberattacker mot rysk infrastruktur. Men de genomfördes aldrig.

I slutet av december 2016 vidtog president Obama till sist några åtgärder: 35 ryssar utvisades och ytterligare sanktioner infördes. Han godkände också en plan på att genomföra cyberattacker mot Ryssland. Det är oklart hur långt de planerna har kommit.