Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

USA:s nye utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.

CIA-höken Pompeo ny utrikesminister

Donald Trumps utrikesministerkandidat Mike Pompeo fick klartecken av den amerikanska senaten. Beslutet innebär att Trump får en utrikesminister som står honom nära politiskt, enligt en svensk bedömare.

Mike Pompeo, tidigare CIA-chef, presenterades som president Donald Trumps kandidat efter att förre utrikesministern Rex Tillerson sparkats i mars.

Han var en kontroversiell kandidat och tidigare i veckan undvek Pompeo med nöd och näppe att bli den förste utrikesministerkandidaten i USA som inte blev godkänd i senatens utrikesutskott, sedan omröstningarna blev offentliga 1925.

Men senaten godkände honom med klar marginal på torsdagen med röstsiffrorna 57–42, enligt amerikanska medier. Därefter svors han in som USA:s utrikesminister.

Inte förvånad

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, är inte förvånad.

- Det är väldigt ovanligt att presidenterna inte får sina kabinettsmedlemmar godkända av senaten. Och speciellt en sådan viktig post som utrikesministerposten, säger han till TT.

Med en utrikesminister som Mike Pompeo får Trump en utrikesministerminister som står långt till höger.

- Han är en Trump-anhängare. Presidenten tror i alla fall att han får en utrikesminister som delar hans åsikter i utrikespolitiken. Ganska snart märkte man åsiktsskillnader mellan Trump och Tillerson, men det här är en person som står Trump nära, säger Dag Blanck.

Pompeos första uppdrag på sin nya post är Natomötet i Bryssel. Därefter väntar en resa till Mellanösten med besök i Israel, Jordanien och Saudiarabien.

"Att ha en patriot med Mikes oerhörda talang, energi och intellekt som leder utrikesdepartementet kommer att bli en fantastisk tillgång för vårt land i denna kritiska tid i historien", skriver Trump i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Som en hök

Under sin tid som representanthusledamot från Kansas kritiserade Mike Pompeo det globala kärnenergiavtalet med Iran, försvarade fånglägret i Guantanamo Bay och profilerade sig som en hök gentemot Nordkorea och Ryssland.

I förra veckan skapade Mike Pompeo stora rubriker när hans påskmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un blev känt. Träffen syftade till att förbereda ett toppmöte mellan Trump och Kim senare i vår. Vissa anser att Pompeo, i och med resan, visat på sin diplomatiska skicklighet. Andra är irriterade på att han reste som Trumps sändebud, utan att informera utrikesutskottet.