Chock och bestörtning i New York efter upphävd aborträtt

Domslutet Roe mot Wade, som gav amerikanska kvinnor konstitutionell rätt till abort slogs ner av högsta domstolen i USA i dag. Demonstrationer väntas nu på många håll i landet. Utanför New Yorks högsta domstol på Manhattan samlades bestörta New York-bor.

ANNONS
|

– Det är väldigt skrämmande. Med allt som händer i det här landet kring vapenlagar och nu det här, känner jag att vi är på god väg mot att bli en fascistnation, säger 25-åriga New York-bon Molly och bläddrar i sin nyhetsapp på mobilen.

Molly – som inte vill säga sitt efternamn då frågan om fri abort är ett så laddat samtalsämne – sitter i parken Foley Square utanför New Yorks högsta domstol. Parken är en populär plats för demonstrationer och nyhetsbilar börjar anlända till platsen, samtidigt som poliser kontrollerar staketen utanför domstolsbyggnaden.

Flera delstater har redan agerat

En timme efter att högsta domstolen i USA offentliggjort sitt beslut, försöker New York-borna förstå innebörden av det faktum, att runt hälften av landets delstater nu lagligt kan neka kvinnor rätten till fri abort. Domslutet Roe mot Wade gav amerikanska kvinnor konstitutionell rätt till abort fram till den 24:e veckan, en rätt som vissa av landets delstater rev upp så fort beslutet offentliggjordes.

ANNONS

– Jag läser precis om kvinnor i andra delstater vars schemalagda aborter inte kunde genomföras idag på grund av att deras lagstiftare väntade på domslutet, säger Molly. Det känns svårt att ha privilegiet att bo i delstaten New York och samtidigt veta hur kvinnor i andra delstater drabbas. Det är väldigt, väldigt skrämmande, säger hon.

”Jag är så ledsen. Som sjuksköterska ser jag dagligen fall där unga gravida kvinnor med exempelvis beroendeproblematik har råkat illa ut”, säger Camila Saria.
”Jag är så ledsen. Som sjuksköterska ser jag dagligen fall där unga gravida kvinnor med exempelvis beroendeproblematik har råkat illa ut”, säger Camila Saria. Bild: Sanna Posti Sjöman

I parken sitter även 28-åriga Camila Saria, som är sjuksköterska på neonatalavdelningen på ett sjukhus i Washington Heights i New York. Hon håller sin hundvalp i ena, och mobilen i andra, handen.

– Vi har pratat mycket om detta på jobbet sedan nyheten om att Roe mot Wade kommer att rivas upp läckte till media för ett par månader sedan, säger hon.

– Jag är så ledsen. Som sjuksköterska ser jag dagligen fall där unga gravida kvinnor med exempelvis beroendeproblematik har råkat illa ut, säger hon.

– Jag har alltid varit av den åsikten att kvinnor bör få bestämma över sina egna kroppar. Att föda barn kommer med ett otroligt stort ansvar. Jag känner väldigt starkt för det här och är så, så upprörd, säger hon.

Det kontroversiella domslutet röstades igenom av sex av högsta domstolens nio domare. I en presskonferens, kallade president Biden beslutet ’en sorglig dag’ för såväl landet som dess rättsväsende och beslutet väcker även starka känslor bland New Yorks manliga population.

ANNONS

Ethan Zindel, som nyligen tog examen berättar om hur han tror att beslutet kommer att påverka amerikanska college-ungdomar.

– Kvinnor måste få ta sina egna beslut, säger han upprört. När man är i en viss ålder, har råd med det, och verkligen vill ha barn, kör på! Men det är inte verkligheten för många kvinnor. Jag har personligen hjälpt drogade kvinnor till sjukhuset efter att äckliga män har försökt utnyttja dem. Vad händer om en kvinna blir gravid i den situationen. Det hela är hemskt och äckligt, säger han.

LÄS MER:USA:s högsta domstol river upp den nationella aborträtten

LÄS MER:Biden: ”För landet bakåt i tiden med 150 år”

LÄS MER:Aborträtten rivs upp i USA: "En sorgens dag"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS