Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Chefsförhandlaren: Ungdomarna ger mötet skjuts och energi

FN:s klimatmöte i Madrid närmar sig halvtid. Blir Parisavtalets regelbok helt klar eller tvingas världens ledare åka besvikna därifrån? GP:s Europakorrespondent Hanna Rydén har träffat Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie som ger en lägesrapport.

”Kalla det inte förändring – kalla det klimatnödläge”.

Så står det på flera affischer som är uppsatta på vägen till och inne i den gigantiska mässhallen i Madrid där årets FN-klimatmöte COP25 pågår sedan i måndags.

Det är tydligt att tongångarna om planetens tillstånd har skruvats upp och pressen på handling ökar. Nyligen röstade Europaparlamentet igenom en resolution där man utropar ett globalt klimat- och miljönödläge. Och när FN:s generalsekreterare António Guterres invigde klimattoppmötet lät det så här:

– Vi står inför en klimatkris som nått den punkt där ingen återvändo finns och som inte längre ligger bortom horisonten. Den är inom sikte och den rusar mot oss.

"Förväntningarna har ökat"

Toppmötet, som lockar till sig runt 25 000 deltagare från nästan 200 länder, är den 25:e klimatkonferensen sedan det första 1995 i Berlin. Det svenska teamet består av ett 40-tal personer, enligt Mattias Frumerie som är Sveriges nya chefsförhandlare i klimatfrågan. Han märker av ett ökat tryck utifrån på att världens regeringar ska visa upp en starkare vilja att minska utsläppen.

– En känsla som jag upplever i år är att förväntningarna på vad ett sådant här möte ska leverera har ökat. Det är inte minst på grund av det stora engagemang som finns i ungdomsrörelsen, säger han och syftar på Greta Thunbergs rörelse Fridays for future – Skolstrejk för klimatet – som det senaste året samlat miljontals människor i klimatstrejker världen.

Den 16-åriga svenska klimataktivisten anlände till Lissabon i tisdags efter att ha seglat över Atlanten i tre veckor. I augusti seglade hon till USA med siktet inställt på att ta sig till COP25 som från början var tänkt att hållas i Santiago i Chile. Men på grund av oroligheter i landet tvingades mötet hastigt flyttas till Spanien som haft en månad på sig att förbereda sig – i vanliga fall tar förberedelserna inför FN:s klimattoppmöte ett år för värdlandet.

Thunberg har gjort avtryck

Under fredagen kommer Greta Thunberg till Madrid där hon ska hålla en presskonferens och delta i en klimatmarsch arrangerat av Fridays for future och där flera andra organisationer deltar.

Vilken dag Greta Thunberg kommer till klimatmötet var under torsdagseftermiddagen inte officiellt. Men att hon redan har gett avtryck under mötet råder det inga tvivel om.

– Ungdomsrörelsen generellt och Greta Thunberg specifikt lyfts fram i olika sammanhang, allt från tal vid större sammanhang till mindre samtal där man åberopar den kraften som finns i ungdomsrörelsen och viljan att omsätta den kraften i de beslut som vi ska ta, säger Mattias Frumerie.

Hur viktigt är det att Greta Thunberg är på plats under COP25?

– Det betyder att mötet får ytterligare skjuts och energi så att vi kan närma oss de beslut som vi behöver ta.

Och hjälp kan tjänstepersonerna och politikerna behöva. Förhandlingarna i Madrid handlar till stor del om att man ska försöka komma överens om de sista frågetecknen i reglerna för Parisavtalet, det vill säga hur världens koldioxidutsläpp ska minskas.

Förhandlingarna fortsatt komplicerade

Redan inför mötet stod det klart att en svår nöt att knäcka blir att komma överens om regler för utsläppshandel mellan länder (Artikel 6). Här satte Brasilien käppar i hjulet under fjolårets klimatmöte i Polen och med sin klimatskeptiske president Jair Bolsonaro i spetsen kan det bli ett problem igen.

En annan komplicerad fråga gäller hur skador på grund av klimatförändringar ska hanteras.

– De svåra förhandlingsfrågorna som vi såg innan mötet är också de som vi ser kommer att vara fortsatt komplicerade, säger Mattias Frumerie som berättar att det även pågår nattmanglingar.

Under den här första veckan är det tjänstepersoner som likt Mattias Frumerie förhandlar. Först nästa vecka anländer ministrar och andra tunga politiker för att fatta formella beslut.

– Vi har tagit några beslut som är redo för att formellt beslutas om under nästa vecka.

"Det ser fortfarande osäkert ut"

I andra delar så tuffar förhandlingsarbetet på, säger Mattias Frumerie utan att vilja gå in på några detaljer.

Blir regelverket för Parisavtalet klart?

– Det är vår inriktning. Men som läget ser ut nu och som vi var förberedda på så står vi fortfarande ganska långt ifrån varandra. Det ser fortfarande osäkert ut om vi får ett beslut eller inte.

Vilka blir konsekvenserna om man misslyckas?

– Om vi tittar på Artikel 6 så kommer förhandlingarna att fortsätta. Det är en pusselbit som inte kommer att användas i arbetet att få ner utsläppen. Och det är beklagligt om man inte kommer överens om det.

Det är först nästa år under COP26 i skotska Glasgow som länderna måste leverera sina skärpta, nationella klimatplaner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.