Kung Charles i London i maj tidigare i år.
Kung Charles i London i maj tidigare i år. Bild: Hannah Mckay

Charles III är Storbritanniens nya kung

Drottning Elizabeths son Charles tar nu över tronen. Han kommer gå under kunganamnet Charles III. Det beskedet lämnades av hans residens Clarence House kort efter drottningens död.

ANNONS
|

Kung Charles har varit först i Storbritanniens tronföljd i sju årtionden.

Hans fulla namn är Charles Philip Arthur George och han har nu valt vilket namn han ska ha som kung. Valet föll på Charles III, vilket inte alltid är självklart. Hans morfar, kung George VI, hade tilltalsnamnet Albert innan han tillträdde.

Kung Charles III föddes på Buckingham Palace den 14 november 1948. Han var drottning Elizabeth II:s och prins Philips första barn och Kung George VI:s och drottning Elizabeths första barnbarn.

Var gift med prinsessan Diana

Han har varit gift med prinsessan Diana fram tills 1996. Lite drygt ett år efter skilsmässan dog hon i en bilolycka 31 augusti 1997. Sedan 2005 är han gift med Camilla som nu blir drottninggemål.

ANNONS

Han har en kandidatexamen från universitetet Cambridge och har gjort militär tjänstgöring i bland annat Royal Air Force.

Han kommer nu att bli överhuvud för Brittiska samväldet som består av 56 självständiga länder och 2,4 miljarder människor. 14 av de länderna är han nu statsöverhuvud i.

– Han ville aldrig tänka på sitt tillträde som kung eftersom det skulle innebära att hans mor har dött, säger en medhjälpare till The Guardian på torsdagskvällen.

Kommer leda landet i en tid av sorg

En annan medhjälpare har sagt att han kommer att fokusera på familjen och privatlivet i närtid men också att han kommer att leda landet i en tid av sorg.

Han har de senaste årtiondena haft en ansträngd relation till nyhetsmedier. Detta efter en rad händelser varav den första hände 1994 när den tyska tidningen Bild publicerade nakenbilder av prinsen när han var på semester i Le Barroux i sydöstra Frankrike.

2006 stämde han tidningen Mail on Sunday inför domstol efter att de publicerat personliga anteckningar. Anteckningarna handlade bland annat om Hongkongs självständighet.

2015 rapporterade den brittiska tidningen The Independent att prins Charles bara pratade med journalister om de skrivit på ett 15 sidor långt kontrakt.

LÄS MER:Världen sörjer drottning Elizabeth

LÄS MER:Premiärministern: ”Gud bevare kungen”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS