Caroline: "De hade döden i ögonen"

Sorgen hänger i luften över franska Nice. Så beskriver Caroline Nyberg stämningen dagen efter den tragiska attacken under nationaldagsfirandet. Hon och hennes familj var bara några hundra meter från händelsernas centrum. - De hade döden i ögonen för de har varit med om det här förr, berättar hon om fransmännen.

ANNONS
|

Caroline Nyberg och hennes familj är på semester i Nice. Hon berättar att de hade varit och tittat på fyrverkerier under nationaldagsfirandet i går. Eftersom hennes man varit lite sjuk så bestämde de sig under kvällen för att gå tillbaka till hotellet.

- Det var så enormt mycket folk, man kände lite att man inte ville vara ute bland så många, säger Caroline.

De hann precis in på sitt hotell, som ligger ungefär två kvarter från strandpromenaden, innan det glada firandet förvandlades till en chock- och panikartad stämning.

- Plötsligt sprang 50-100 personer in helt hysteriska på hotellet. De berättade att de smällt någonstans och att det hade skjutits. Ingen visste något.

ANNONS

Polisen hade sagt till alla att söka skydd där det var möjligt. Caroline hade nytta av att hon pratar franska och kunde få fram att det var en lastbil som kört in i en folkmassa och att det avlossats skott.

- Jag har pratat med en man som varit ögonvittne. Han stod och såg allt det här. De trodde att det var en bilolycka men polisen kom och mannen försökte skjuta och sedan sköts han ju ner.

Även om det nu på fredagsförmiddagen har klarnat lite kring händelseförloppet återstår många frågetecken.

- Just nu är stämningen lugn, säger Caroline och fortsätter.

- Avvaktan, vad sker härnäst?Så tycker jag att det känns. Kommer de hitta fler?Vad handlar det om? Kommer det smälla igen? berättar hon om frågorna som snurrar i huvudet.

När GP pratar med Caroline har hon och familjen precis varit ute och köpt frukost. Även om de ser platsen där allt hände från sitt hotell kom de ännu närmare avspärrningarna. Caroline berättar om de kraftiga avspärrningarna, turister som fotograferar platsen, journalister och alla poliser och militärer som skyddar avspärrningarna.

- De har vaktposter, allt är avstängt.

Men än så länge har hon inte sett att man lagt ut blommor eller tänt ljus för att hedra de avlidna.

ANNONS

- Det är ganska lugnt på gatorna. I och med att det var 14 juli i går så verkar det som att många affärer är stängda. Men livet fortsätter ju inne i Nice mer eller mindre som en vanlig söndag.

Familjen kom inte så nära platsen men har tagit några bilder som de delar med sig av till GP.

Hur känns det att vara i Nice just nu?

- Jag är barnmorska och har varit med om lite i livet. Men det är klart... Nu känner man sig ganska trygg och lugn. Igår kväll var det ju kaotiskt. Vi har vår lilla elvaåring som blev jätteorolig. Människor var helt hysteriska. De hade döden i ögonen för de har varit med om det här förr. Men nu känns det relativt lugnt. Men det känns väldigt tråkigt. Vi hade jättetur och är jätteglada. Vi höll om varandra i sängen alla tre och tänkte det kunde vara vi. Och man tänker på de som har haft familjemedlemmar som har dött.

Hon berättar att de hörde om en man som inte hittade sin familj men efter mycket letande kunde de återförenas. De såg också hur människor försökte ringa sina nära och kära för att försäkra sig om att de var i säkerhet.

ANNONS

Caroline pratar mycket om vilken tur de haft och att de hann komma till hotellet - utan att själva bli ögonvittnen till terrorattacken.

- Att vi slapp se.. Jag tror att dethade varit ännu värre om vi hadesett när det hände.

Familjen kommer att flyga hem under fredagskvällen.

ANNONS