Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrique Capriles förbjuds att inneha politiska uppdrag i 15 år. Arkivbild.

Capriles: Jag portas från politiken

Venezuelas oppositionsledare Henrique Capriles har förbjudits att inneha politiska uppdrag i 15 år. Det hindrar den tvåfaldige presidentkandidaten att utmana Nicolás Maduro i nästa presidentval 2018.

De senaste dagarna har myndigheter i Venezuela anklagat Henrique Capriles för att underblåsa våld och blodspillan genom att ta på sig en ledande roll i de utbredda protesterna mot den impopuläre Nicolás Maduro.

Capriles, som för närvarande är guvernör i kustdelstaten Miranda i norra Venezuela, lämnade beskedet om förbudet att inneha politiska uppdrag via Twitter: "Jag blir i detta nu informerad om ett förbud i 15 år", skrev han.

"Du söker död"

Maduros regering har anklagat en "USA-stödd affärselit" för att ligga bakom landets ekonomiska kris och för att försöka underblåsa en statskupp.

- Herr Capriles, ni försöker sätta landet i brand, sade Freddy Bernal, en tjänsteman i det styrande socialistpartiet, på torsdagen.

- Du söker död. Kom inte sen som en vekling och säg att du är en politisk fånge. Kom inte och gråt om förföljelse.

Beslutet att hindra oppositionspolitikern från att delta i politiken kommer troligen skapa ytterligare spänningar i det redan protesttyngda sydamerikanska landet.

Utbredda protester

Demonstranter mot den socialistiske presidenten har haft våldsamma sammanstötningar med polisen sedan landets högsta domstol beslutade att ta ifrån nationalförsamlingen lagstiftningsmakten. Beslutet drogs tillbaka efter fördömanden världen över, men protesterna har fortsatt.

Oppositionsledarkollegan Leopoldo López blev också avstängd från politiska uppdrag 2008 när han var en populär borgmästare i huvudstadsdistriktet Caracas. López väntades utmana förre presidenten Hugo Chavez i valet 2012, men lämnade över stafettpinnen till Henrique Capriles.