Senator John McCain efter ett möte i kongressen i december förra året.
Senator John McCain efter ett möte i kongressen i december förra året.

Cancersjuke McCain höjer rösten mot Trump

Den cancersjuke republikanske senatorn John McCain kritiserar president Donald Trump i en kommande bok. Han konstaterar att han själv är inne på sin sista mandatperiod och att han därför är fri att tala ut.

ANNONS
|

Den 81-årige John McCain behandlas för en aggressiv hjärntumör och ställer inte upp för omval till kongressen.

"Det här är min sista period. Om jag inte erkänt det för mig själv före den här sommaren, så fungerar en cancerdiagnos av stadie 4 som en ovänlig övertalning", skriver han i boken, enligt utdrag som publiceras av Apple News och som CNN citerar.

Han konstaterar att han nu har större frihet att säga sin mening om det politiska klimatet än kollegor som måste möta väljarna igen.

McCain, som var Republikanernas presidentkandidat 2008, har gjort sig känd som en av president Donald Trumps mest frispråkiga kritiker inom det egna partiet. Med syftning på Trump skriver han: "Han har nekat att särskilja vår regerings handlade från despotiska ditos brott. Tuffhet, eller en reality-såpas kopia av tuffhet, verkar vara viktigare än någon av våra värderingar", skriver han.

ANNONS

Den politiske veteranen skriver att han vill se en återgång till den politik som präglat landet, och lägger till: "Ni har förbaskat rätt, jag är en kompromissernas mästare."

Det framgår inte av artikeln när boken "The restless wawe (Den rastlösa vågen) släpps.

TT

Fakta: John McCain

Född i Coco Solo i Panamakanalzonen den 29 augusti 1936. Både McCains far och farfar var fyrstjärniga amiraler. Tog examen vid United States Naval Academy 1958 och blev sedan pilot inom flottan.

Tjänstgjorde som stridspilot under Vietnamkriget när han 1967 blev nedskjuten. Han tillfångatogs och satt fem år som krigsfånge i Hanoi.

Studerade vidare vid National War College och blev 1977 marinens kontaktperson i senaten. Valdes in i representanthuset för sin hemstat Arizona 1982 och blev delstatens senator 1986. Förlorade republikanernas nominering mot GeorgeW Bush 2000.

I presidentvalet den 4 november 2008 var han republikanernas kandidat men besegrades av Barack Obama.

Gift med Cindy Hensley McCain sedan 1980. Paret bor i Phoenix, Arizona.

Han är tidigare behandlad för hudcancer vid flera tillfällen.

ANNONS