Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cameron segrare i jämn debatt

Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg lyckades inte riktigt leva upp till förväntningarna när partiledarna för de tre största brittiska partierna möttes i en andra tv-sänd debatt.

Torsdagskvällens direktsända partiledardebatt från Bristol blev i stället en framgång för Toryledaren David Cameron som i frågor om Storbritanniens roll i EU, engagemanget i Afghanistan och klimatförändringarna framstod som tydligast av de tre.

En opinionsundersökning direkt efter programmet visade att 36 procent av tittarna tyckte att David Cameron var bäst, följd av 32 procent för Nick Clegg och 29 procent för Labourledaren Gordon Brown. Det kan jämföras med förra veckans debatt då 51 procent av tittarna tyckte att Liberaldemokratledaren vann debatten - något som under veckan ökat förväntningarna och stödet för Liberaldemokraterna.

Men debatten var helt klart jämnare än veckan före, då både Labourledaren och premiärministern Gordon Brown och Toryledaren David Cameron tycktes helt ovana vid den här typen av sammandrabbning. Inte minst tycktes de ha lärt sig att det kan vara klokt att titta in i tv-kameran för att nå ut med budskapet.

De tv-sända partiledardebatterna inför valet den 6 maj är en historisk händelse i Storbritannien, och stämningen utanför debattlokalen i Bristol påminde nästan om en melodifestival med stänk av valvaka. På den pampiga fasaden till konstcentret i hamnstaden projicerades bilder på partiledarna i olika situationer och helikoptrar hovrade i luften ovanför människoskaran som samlats utanför.

Inne i lokalen, inför en noga utvald publik, duckade alla tre partiledare inför frågan om de kan tänka sig att ingå i en koalitionsregering.

Trots det pekar opinionsundersökningarna på att det är just det som det brittiska folket gärna vill se den här gången.