Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två val. Ken Latta, högst upp till höger, gör som tidigare och röstar på demokraterna. Men Peter Wright, längst ner till höger, vars familj har röstat på republikanerna i generationer tillbaka bryter traditionen och röstar på Hillary Clinton eftersom han ”inte röstar på idioter”.

Byter sida: ”Jag är republikan men röstar inte på idioter”

För fyra år sedan röstade Peter Wright och Ken Latta efter partilinjen som de alltid gjort. Men i år har Wright övergivit republikanerna medan Latta håller fast vid demokraterna.

Peter Wright är republikan och hans familj har röstat republikanskt i generationer. Wright är advokat och jag möter honom i hemstaten Georgia. Han har alltid tyckt att han tillhör Abraham Lincolns parti. Men i år känner han inte igen sitt parti.
– Jag är republikan, säger han. Men jag röstar inte på idioter.
En gång tidigare har han bytt parti. Det var 1972 då republikanen Richard Nixon stod mot demokraten George McGovern. Det var mitt under Vietnamkriget och Wright studerade juridik på universitetet.

Peter Wright har nyligen fått sitt första barnbarn, en flicka som heter Anna Caroline. Han tänkte också på henne när han lade sin röst på Hillary Clinton i den förtida röstningen häromdagen. Det handlade inte bara om att Clinton kan väljas till USA:s första kvinnliga president samma år som lilla Anna Caroline föddes. Det rör lika mycket sakfrågorna. Wright är konservativ i ekonomiska frågor men orkar inte med Trumps vulgära tal om kvinnor och de svepande synpunkterna på det mesta som han uttalar sig om.
– Jag gick igenom de lokala republikanska kandidaterna också, säger Wright. Och jag upptäckte att en av dem vill att elever skall ha rätt att bära vapen i skolan. En annan kräver att personer som bytt kön skall tvingas att använda toaletter som är avsedda för det kön som de föddes som. Det är absurt.

Det blev inte bara den demokratiska presidentkandidaten som fick Peter Wrights röst utan också lokala demokratiska kandidater.
Ken Latta är dataexpert och bor i Virginia. Han är född i Chicago och upplevde under uppväxten diskrimineringen av svarta.
– Jag lekte med vita barn med immigrantbakgrund från Tyskland, säger han. Förstod först inte att segregeringen också förekom i nordstaterna. Men när jag begrep det fanns det bara ett parti för mig. Och det var demokraterna.
Latta har aldrig bytt parti och det var en stor sak när Barack Obama valdes till USA:s första svarta president för åtta år sedan.
– Jag kunde nästan inte tro att det var sant, säger han. Har kanske ännu inte tagit in hela betydelsen.
Ken Latta anser att Obamacare är en viktig reform. Utan den hade han antagligen inte klarat krisen när han diagnostiserades med diabetes för ett år sedan sedan han hittats medvetslös hemma.
– Jag skötte min mamma under många år när hon blev gammal och svag, säger han. Lämnade mitt jobb och tog konsultuppdrag och hade inte råd med en sjukförsäkring. När min mamma dött och Obamacare infördes tecknade jag försäkringen som precis hade börjat gälla när jag blev sjuk.

Latta har också röstat i den förtida röstningen och för honom var det ingen tvekan. Hillary Clinton må ha sina brister men fördelarna överväger. Hon är demokrat och hon kan bli den första kvinnliga presidenten.
Men han tycker att det är olyckligt att viktiga sakfrågor helt försvunnit i valrörelsen. Det gäller framförallt miljöfrågorna.
– Ingen talar om att vattenledningarna i USA är gamla och livsfarliga, säger han. Vi fick en varningssignal i Flint i Michigan där människor blyförgiftats i många år när skandalen med de gamla ledningarna uppdagades. Clinton talade om Flint under primärvalen. Men sedan glömdes denna viktiga hälsofråga bort.
För fyra år sedan blev det en röst på republikanen Mitt Romney från Peter Wright och en på Barack Obama från Ken Latta.
Donald Trumps intåg på scenen har gjort att det i år blev två röster på Hillary Clinton.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.