Bygget av VM-arenan kräver liv

ANNONS
|

Efter 40 minuter på tunnelbanan från centrala São Paulo når vi ändstationen på den röda linjen, Corinthians-Itaquera. På en kulle bortom motorvägen tornar Arena Corinthians upp sig. Ja, i alla fall de delar av arenan som är klara.

Även om byggprojektets hemsida rapporterar att arenan är färdig till 98 procent så är det svårt att se. Att de två kortsidorna har en bit kvar, det är tydligt för blotta ögat. Och den dagen GP är på plats tas inga som helst nya steg i att färdigställa de delarna av bygget. Arbetet med att montera stolar på kortsidorna ligger nere i avvaktan på nya säkerhetsanordningar för de anställda. Den direkta orsaken kan spåras en vecka tillbaka i tiden, till 23-årige Fábio Hamiltons sista dag i livet.

ANNONS

Mer än bara en arena

Det är på Arena Corinthians, eller Itaquerão som den oftast kallas här efter stadsdelen, som fotbolls-VM sparkar igång. 12 juni möter Brasilien Kroatien på en arena som lovar att bli något extra. Itaquerão kommer kunna skryta med världens största LED-skärm – 170 meter bred och 20 meter hög – längs arenans utsida. På insidan finns fyra 30 meter breda LED-skärmar, och strålkastarna som lyser upp planen är dubbelt så starka som på Tysklands stolthet Allianz Arena i München. Allt är dessutom av energisnålast möjliga teknik.

Samtidigt handlar Arena Corinthians/Itaquerão om så mycket mer än fotboll. Vår idé var att bygga världens största och bästa köpcentrum med en fotbollsplan i mitten, förklarade Corinthians förre klubbpresident Andrés Sánchez för magasinet The New Yorker i januari. Om fotbolls-VM skulle visa för omvärlden att Brasilien på allvar tagit steget in bland världsekonomins tungviktsländer så var den nya arenan i São Paulo antagligen det bästa exemplet på det.

Tre arbetare har omkommit

Men arenabygget har stött på problem, här i São Paulo precis som i många andra VM-städer. Ursprungligen skulle alla tolv arenor stått klara i december. Hälften missade det datumet. Sedan dess har tre arenor till färdigställts och nu återstår Cuiabá, Curitiba och Sâo Paulo. Itaquerão ansågs färdig till 94 procent när en byggkran föll över den östra läktaren den 27 november. Kran och last vägde tillsammans över 2000 ton och de två byggarbetare som befann sig i kranens väg, Ronaldo Oliveira dos Santos och Fábio Luis Pereira, hade inte en chans. Dödsolyckan bidrog till att internationella fotbollsförbundet Fifa och byggjätten Odebrecht kom överens om en ny deadline, den 15 april. Men innan dess drabbades bygget – och ännu en familj av en tragedi.

ANNONS

Därför är det fullt av reportrar från alla stora brasilianska medier i dammet och larmet utanför arenan den här dagen. Det har varit likadant under hela veckan får vi veta. Alla sitter och väntar på att inspektören från arbetsmiljömyndigheten i São Paulo ska bli klar med sin genomgång av arbetsplatsen.

Tog ett snedsteg och föll

Under tiden blir vi uppdaterade av journalisterna på plats och av förbipasserande byggarbetare om vad som egentligen hände här den 29 mars. Fábio Hamilton da Cruz höll på att lägga golv på arenans temporära södra läktare.

23-åringen började jobba för underentreprenören Fast Engenharia i januari och för honom var det mer än ett jobb. Det var en dröm: att med egna händer få vara med om att bygga den arena där Brasilien inviger hemma-VM. Och som om det inte var nog så skulle arenan efter VM vara ny hemmaplan för laget i Fábios hjärta, det stora publiklaget i São Paulo: Corinthians.

Halv elva på förmiddagen tog han ett snedsteg och föll. Åtta meter ner i asfalten. Fábio Hamilton blev den sjunde VM-arbetaren att dö i en arbetsplatsolycka, den tredje just här.

Tidspress kan påverka säkerheten

Fernando Máximo Rodrigues har jobbat på arenan sedan allra första början för snart fyra år sedan men kände inte någon av de förolyckade arbetarna.

ANNONS

– Jag som är från grannskapet tycker i och för sig att det är bra att vi får en så fin arena hit. Men tre döda arbetare är en tragedi. Det går inte att sätta pris på ett människoliv, säger han.Han berättar att säkerhetstänkandet har skärpts efter varje olycka men oroas samtidigt över tidsaspekten. Den 12 juni ska det oundvikligen spelas VM-match här.

– Nu är det bråttom, fastän Fifa gav oss en förlängd tidsfrist. Jag tror att brådskan kan påverka säkerheten, säger Fernando Máximo Rodrigues.

Innan han försvinner innanför grinden in till stadionområdet tillägger han:

– Men var och en ansvarar för sin egen säkerhet. Ungefär så lyder också byggföretagen Odebrechts och Fast Engenharias förklaring till Fábio Hamiltons död. Han hade gett sig ut på den ofärdiga läktaren utan sele och andra säkerhetstillbehör som han utrustats med. En mänsklig men tragisk missräkning.

Säkerhetsnät ska upp

När arbetsmiljöinspektören Luiz Antonio Medeiros kommer ut till den väntande pressen utanför avspärrningarna på Itaquerão gör han en annan bedömning.

- Jag har haft ett bra samtal med Andrés Sánchez (Corinthians förre klubbpresident, är nu ansvarig för arenan), förklarar Medeiros.

– Vi är överens om att arbetet bara återupptas när det inte längre finns risk för någons liv. Om det behövs skyddsnät så sätts de upp. Nu ska vi specificera var de är nödvändiga och var de inte är det. Det beror exempelvis på om man jobbar på hög höjd. Men så länge det finns risk för någons liv så ska ingen jobba där, så enkelt är det, säger Medeiros.

ANNONS

Kräver miljonskadestånd

I samma veva kallar en av São Paulos stjärnadvokater till presskonferens med sin senaste klient, Fábio Hamiltons mamma. Scenen är lika märklig som den är tragisk. I en mångmiljonvilla i stadsdelen Jardim América har tidningar, radio och tv – flera som vi träffade vid Itaquerão – samlats. Villan är arbetsplats för Ademar Gomes och de 32 advokater som jobbar åt honom.

Längst fram i firmans presskonferensrum sitter Gomes och en skör 46-årig kvinna. Omedelbart efter sonens död har Sueli Rosa Dias plötsligt kastats i mediernas strålkastarljus. Under presskonferensen är det advokat Gomes som först tar till orda. Han förklarar att 23-årige Fábio var anställd som assistent och att han inte hade någon utbildning för att jobba uppe på byggställningen. Hans lön på 1067 reais i månaden (ungefär 3000 kronor) var heller inte i paritet med riskerna av att jobba på hög höjd. Därför kräver familjen byggföretagen Odebrecht och Fast Engenharia på en miljon reais (knappt tre miljoner kronor).

Begravdes i Corinthians byxor

Sueli Rosa Dias torkar tårarna med en näsduk men när hon talar visar hon sig inte alls bräcklig, utan svarar tydligt på reportarnas frågor om den son som en vecka tidigare bodde i pojkrummet hos henne i en favela i förorten Diadema. När presskonferensen är över går jag fram till henne.

ANNONS

Jag beklagar sorgen och ber henne berätta om Fábio.

- Nossa, han var corinthiano in i märgen. Så pass så att han begravdes i Corinthians overallsbyxor. Han älskade de byxorna. Och så klädde vi honom i en gul favoritskjorta. Han begravdes så som han hade önskat.

Var han stolt över sitt jobb?

- Han brukade säga till alla han träffade att han jobbade på arenan. Och han såg fram emot att i all framtid kunna berätta att han hjälpt till att bygga den.

Tror du Fábios dödsfall var det sista?

- Jag hoppas det. Han får inte ha dött förgäves. Från och med nu ska de installera det ena och det andra i säkerhetsväg. Varför gjorde de inte det tidigare? Varför behövde min son dö först?

Vad känner du nu inför VM?

– Jag hade tänkt se mycket av VM men efter det som hänt bryr jag mig inte alls om hur det går, ens om Brasilien skulle vinna. VM är redan över för oss. Den där stadion är byggd med blod. Och inte bara min sons, utan även andras.

Fotnot: Sedan arenan utrustats med bättre säkerhet beslöt arbetsmiljömyndigheten att arbetet kunde återupptas igen med start i fredags, 11 april.

ANNONS

ANNONS