Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Britt-Marie Mattsson kommenterar det upphetsade politiska läget.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Business as usual för Trump

Först fördömande av bombpaketen och en uppmaning om enighet. Men sedan fortsatte president Donald Trump att attackera medierna för att ha skapat ilska och en hatisk stämning.

Det är inte vilka demokrater som helst som fått bomber sända till sina hemadresser. Bland dem finns de tidigare presidenterna Bill Clinton och Barack Obama.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men Trump nämnde inte dem vid namn utan talade istället om högt uppsatta officiella personer. Det är en metod som brukar användas i valkampanjer för att förminska motståndarna som på det sättet skall uppfattas som mindre betydande.

Men i en nationell kris, som denna, förväntas dock presidenten att höja sig över det småsinta partipolitiska och ta personlig kontakt med sina företrädare och uttrycka sympati och försäkra att allt görs för att garantera dem säkerhet och att jakten på förövaren är högsta prioritet.

Donald Trump läste upp några korta nedskrivna meningar med fördömanden i Vita huset men flög sedan iväg på kampanjmöte inför mellanårsvalet och hamrade som vanligt mot medierna som han anklagar för att sprida falska nyheter, ”fake news”, och som han kallar ”Folkets fiende”. När ytterligare bomber upptäcktes morgonen därpå – till den tidigare vicepresidenten Joe Biden och skådespelaren Robert de Niro – twittrade Trump att medierna bär ansvaret för den hatiska stämningen.

Det föranledde den tidigare CIA-chefen John Brennan – som fått ett bombpaket sänt till sig via tv-bolaget CNN – att uppmana Trump att se sig själv i spegeln och fundera över sitt eget ansvar för det upphetsade politiska klimatet.

Donald Trump vande sig under sina år som fastighetsmogul och dokusåpastjärna i New York vid rollen som mediefavorit. Han uttryckte sig vårdslöst och behövde sällan stå till svars för sina uttalanden.

Men det var när Donald Trump inledde kampanjen med innebörden att Barack Obama inte var född på Hawaii utan i Kenya – och därför inte var laglig president i USA – som medierna började inta en något mer försiktig attityd. När Obama till sist redovisade sin födelseattest från Hawaii med sin amerikanska mammas underskrift fick inte Trump stå till svars för sin lögnaktiga kampanj utan gled enkelt ur greppet.

Donald Trumps presidentvalskampanj tjusade medierna. Han ringde rakt in i tv-kanalernas direktsändningar, tweeten återgavs allteftersom de publicerades och höga tittarsiffror antogs hänga samman med att Donald Trump ständigt överraskade. Det var inte bara konservativa Fox som ställde upp, också liberala MSNBC uttryckte sitt gillande.

Garden var inte uppe när Trump började tala förklenande om sina republikanska motståndare. Han kallade Ted Cruz för ”lögnaren Ted”, hävdade att Cruz far låg bakom mordet på John F Kennedy och lade upp bilder på Cruz ”fula fru” vid sidan av sin egen ”vackra fru” Melania. Han sade att den kvinnliga kandidaten Carly Fiorina hade ett för fult ansikte för att vara president, kallade Marco Rubio för ”lille Marco” osv. Inget tal om politik, bara personliga angrepp.

Det gick överstyr när det republikanska konventet skrek ”Lock her up”, kasta henne i fängelse, då Donald Trump kallade Hillary Clinton för ”skurkaktiga Hillary”. Det har fortsatt ända in i årets kampanj när Trump gillande har lyssnat till samma talkörer.

Mediernas mothugg var till en början få och det var först när medierna rapporterade att Clinton fått tre miljoner röster mer än Trump och ifrågasatte hans felaktiga uppgift att det aldrig samlats fler till en presidentinstallation än till hans som medierna på allvar började granska och kritisera Trump. Som en följd av det förklarade Trump krig mot medierna. Vid i stort sett varje framträdande kallar han nyheter från traditionella medier för ”fake news”. Han pekar på journalisterna vid kampanjmöten och kallar dem – till mötesdeltagarnas jubel – för folkets fiende. För en vecka sedan hyllade han en politiker som slagit en journalist till marken och kallade politikern för ”min typ av kille". Politikern är dömd för misshandeln.

Demokraterna har reagerat sent men Hillary Clinton sade nyligen att det civiliserade samtalet får vänta till efter valet och den tidigare justitieministern Eric Holder har sagt att det är dags att sparka till när debatten blir låg. Kongressledamoten Maxine Waters – som Trump kallat låg-IQ – har uppmanat alla att på bl a restauranger mobba ut republikanska meningsmotståndare. Både Holder och Walters har fått bombpaket sända till sig liksom Hillary Clinton.

Republikanska toppnamn är försiktiga och vill inte anklaga Trump för att han varit med och förråat det politiska klimatet. Men många vänder sig mot ”Folkets fiende”. Senatorn Jeff Flake, som inte ställer upp till omval, säger att det för tillfället är omöjligt att kritisera Trump internt veckorna före mellanårsvalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.