George W Bush med hustrun Laura Bush vid Donald Trumps presidentinstallation.
George W Bush med hustrun Laura Bush vid Donald Trumps presidentinstallation.

Bush: Vi behöver fria medier

USA:s tidigare president George W Bush vill ha svar om Trump-kopplingarna till Ryssland – och tar tydlig ställning för fria och oberoende medier.

ANNONS
|

George W Bush vill få klarhet i vilka kopplingar Donald Trumps medarbetare har haft till Ryssland – och uppgifterna om att ryska hackare försökte påverka det amerikanska presidentvalet, säger han i en intervju med NBC News.

- Jag tror att vi alla behöver få svar, säger expresidenten till tv-kanalen.

Bush vill dock inte ta ställning till om en specialåklagare ska utses för att sköta utredningen.

I intervjun tar George W Bush också tydlig ställning för nyhetsmedierna, som ständigt har stått i skottgluggen för Donald Trump. Den fria pressen är "oumbärlig för demokratin", konstaterar Bush.

- Vi behöver medierna för att ställa personer som mig till svars, säger han till NBC News och tillägger att "makt kan vara beroendeframkallande och frätande".

ANNONS

Under sina två mandatperioder som president ägnade han mycket tid åt att försöka övertyga Rysslands president Vladimir Putin att omfamna oberoende medier, förklarar Bush.

- Det är lite svårt att tala om för andra att de ska ha en oberoende fri press när vi inte är villiga att ha det själva, säger han.

TT

ANNONS