Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tidigare president George W.Bush höll ett skarpt tal mot den rådande politiska situationen i USA. Men han nämnde inte sittande president Donald Trump vid namn.

Bush: "Trångsynthet tycks uppmuntras"

USA:s tidigare president George W Bush har levererat ett skarpt fördömande av den tid som nu råder i USA – men han nämner inte sin efterträdare Donald Trump vid namn.

- Trångsynthet tycks uppmuntras. Vår politik tycks mer sårbar för konspirationer och för rena lögner, slog Bush fast i ett tal på torsdagen i New York hos ett institut för frihet som bär hans namn.

Enligt bland andra Washington Post råder det ingen tvekan om att kritiken riktade sig mot den sittande presidenten och de styrande i Washington  DC. Under de nio år som gått sedan George W Bush lämnade presidentposten har han i stort sett undvikit att kommentera sina efterträdares politiska beslut,

Ignorerade Trump

Under förra årets valkampanj valde Bush att inte stödja Trumps kandidatur, men han gjorde det främst genom att i stort sett ignorera den republikanske presidentkandidaten. Andra framstående republikaner som exempelvis 2012 års presidentkandidat Mitt Romney, var mer öppet och högljutt kritiska mot Donald Trump.

Men nu tycks Bush ta bladet från munnen.

- Alla former av bigotteri eller tankar om vit överhöghet är hädelser mot den amerikanska trosuppfattningen, dundrade den tidigare presidenten.

Argument "blir alldeles för lätt fientliga" tillade den nu 71-årige Bush som också konstaterade att han noterat att fria marknader och den internationella handeln alltmer tappar förtroende för USA. Bush beklagade också "återkomsten av isolationistiska känslor".

"Mobbning och fördomar"

- Vi kan inte önska bort globaliseringen, sade han och underströk samtidigt vikten av att välkomna flyktingar och dissidenter till USA.

- Mobbning och fördomar anslås genom en nationell ton i det offentliga livet. Det enda sättet att förmedla medborgerliga värderingar är att leva upp till dem själv.

De hårda orden från USA:s 43:e president kommer bara tre dagar efter att en annan framstående republikan, senatorn John McCain, sagt att den rådande amerikanska utrikespolitiken präglas av "ogenomtänkt falsk nationalism".