Bush ger McCain officiellt stöd

ANNONS
|

McCain var i praktiken utsedd redan före tisdagens primärval i Texas, Ohio, Rhode Island och Vermont. Alla utmanare hade dragit sig ur kampen förutom Mike Huckabee, som inte hade en chans att knappa in på försprånget. Med de senaste primärvalen genomförda har McCain den majoritet som behövs för att han skall kunna nomineras officiellt vid partiets konvent första veckan i september.

Det innebär att McCain har god tid på sig att samla partiet bakom sig. Den kristna högern har tidigare varit kritisk. Men sedan McCain påståtts ha haft en affär med en kvinnlig lobbyist har leden slutits. Missnöjet riktas inte längre mot McCain - som förr ansågs vara för liberal - utan mot New York Times som publicerade historien.

ANNONS

McCain räddas också av att både Hillary Clinton och Barack Obama är röda skynken för den kristna högern, som inte tänker vägra att rösta bara för att de inte har McCain som republikansk drömkandidat.

I går inbjöds John McCain och hans fru Cindy på lunch i Vita huset. Bush talade om McCain som sin vän och tackade för det stöd som McCain givit honom när det gäller Irak-kriget och förslaget till nya invandringslagar. Bush kallade McCain för en sann patriot och hjälte.

Men McCain har inte råd att klistras fast vid presidenten, vars opinionssiffror är i botten. Den förre presidenten Ronald Reagans son Ron - som tidigare var balettdansör men som på senare åt blivit politisk kommentator - sade i går att McCain snabbt måste ta sig ut från Vita huset efter lunchen om han skall kunna flytta in där som president i januari nästa år.

- Jag lovar att jag vet vad som gäller, sade presidentsonen.

McCain behöver visa att han är "sin egen man" utan bindningar. Det är just som en självständig kandidat han lockat väljare.

ANNONS