Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rohingyer i ett flyktingläger i Bangladesh.

Burma skriver på avtal om utsatta rohingyer

Burma och Bangladesh har skrivit på ett avtal om att låta flyktingar från den muslimska minoritetsgruppen rohingya återvända hem. Regimen i Burma är satt under hårt tryck från omvärlden för hur rohingyerna behandlas i landet.

Avtalet undertecknades på torsdagen, enligt en högt uppsatt tjänsteman i Burmas migrationsdepartement. Nu måste rohingyerna som vill återvända fylla i diverse formulär.

- Vi är redo att ta tillbaka dem så fort som möjligt när Bangladesh skickar tillbaka formulären till oss, säger tjänstemannen Myint Kyaing till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt regeringen i Bangladesh ska flyktingarna börja återvända om två månader.

Hundratusentals flyktingar

Rohingyer kränks dagligen i Burma och förtrycket har intensifierats de senaste åren, anser Amnesty International. Enligt en ny rapport från människorättsorganisationen är landets agerande mot rohingyerna att likställa med apartheid.

Bara sedan i augusti har över 600 000 rohingyer flytt sina hem i delstaten Rakhine över gränsen till Bangladesh. Många har dött på vägen. De som överlevt har vittnat om fruktansvärda övergrepp i form av misshandel, våldtäkter och brända byar.

Hundratusentals rohingyer lever i dag i flyktingläger i Bangladesh. Utrikesminister Margot Wallström (S) besökte ett av dem i helgen, innan hon reste vidare till Burma för att bland annat träffa landets ledare Aung San Suu Kyi.

Tal om sanktioner

- Förväntningarna är ju stora på Aung San Suu Kyi. Man vill ju också att hon ska visa ett moraliskt ledarskap, som består i att visa medkänsla för den här gruppen, som vi själva kunde se var så medtagna och så plågade och faktiskt traumatiserade av vad de har varit med om, sade Margot Wallström till TT efteråt.

Hon tycker att EU varit tydligt gentemot Aung San Suu Kyi att något måste ske för att förbättra rohingyernas situation, och att det annars kan bli tal om sanktioner.

- De vet att det här inte kan fortsätta. De måste hantera den här situationen, sade Margot Wallström.