Stephen Hawking har förts till sista vilan i Westminster Abbey i London.
Stephen Hawking har förts till sista vilan i Westminster Abbey i London.

Budskap från Hawking strålades ut i rymden

Hans liv kretsade kring universums hemligheter. Passande nog skickades den brittiske fysikern Stephen Hawkings röst ut i rymden, mot närmaste svarta hål, i samband med att han fördes till den sista vilan.

ANNONS
|

Kort efter det att askan efter den världsberömde vetenskapsmannen placerats mellan Charles Darwin och Isaac Newton i Westminster Abbey i London riktades en antenn i Spanien mot rymden. Stephen Hawkings röst strålades ut mot närmaste kända svarta hål, 1A 0620-00, som ligger omkring 3500 ljusår bort.

Den grekiske kompositören Vangelis har skapat musik som fogats samman med fysikerns robotlika röst i ett stycke som är runt sex minuter långt. Det tog den europeiska rymdorganisationen ESA 35 minuter att sända ut det i rymden, enligt CNN som också rapporterar att inspelningen kommer att göras tillgänglig för allmänheten vid ett senare tillfälle.

ANNONS

Budskap om fred

Dottern Lucy Hawking beskriver det som "ett meddelande om fred och hopp, om enighet och vårt behov av att leva tillsammans i harmoni på den här planeten".

Hawking, som ägnade en stor del av sitt värv åt att forska kring svarta hål, dog i mars efter ett liv med nervsjukdomen ALS. Han blev 76 år. Omkring tusen personer från allmänheten samlades tillsammans med familj och vänner för ett sista farväl vid Westminster Abbey. Även besökare från framtiden välkomnades till gravsättningen – en blinkning till den fest för tidsresenärer som Hawking en gång arrangerade, dock utan att någon dök upp.

Inspiration

Bland talarna på ceremonin fanns bland andra skådespelaren Benedict Cumberbatch, som spelat Hawking i en tv-film, och astronauten Tim Peake. Men bland gästerna fanns också tre ungdomar, som precis som Hawking använder sig av talsyntes för att kommunicera.

- Han har inspirerat mig till att vara mitt bästa jag och inte låta något, inklusive mitt funktionshinder, hålla mig tillbaka, säger 20-årige Jason Felce till nyhetsbyrån AFP.

TT

Fakta: Gavs bara några år att leva

Stephen Hawking föddes 8 januari 1942 (exakt 300 år efter den italienska vetenskapsmannen Galileo Galileis död) i Oxford, England.

Han började forska inom kosmologi i Cambridge 1962, strax innan han diagnosticerades med ALS. Plötsligt såg allting mycket mörkt ut – han gavs bara några få år att leva. Men han övervann sjukdomen, levde vidare i över fem decennier och blev en av de mest inflytelserika fysikerna i världen.

Han blev professor i matematik vid universitetet 1979.

Han arbetade med de grundläggande lagarna som råder i universum. Han visade att tid och rum hade en början i Big Bang, explosionen då universum föddes.

Han skrev flera böcker för en bredare publik, bland andra A Brief History of Time (Kosmos – en kort historik), The Grand Design (Den stora planen) och My Brief History (Min historia).

Han porträtterades i filmen The Theory of Everything från 2014.

Källa: Hawking.org

ANNONS