Brutala tillslag över hela Syrien

ANNONS
|

Syriska regimstyrkor dödade på torsdagen 30 människor inklusive sex barn, uppger aktivister för TT.

Hälften av dödsfallen ska ha inträffat i den belägrade staden Homs med omnejd men även regionerna Idlib, Hama och Daraa drabbades, enligt aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC).

Sex av de dödade uppges ha varit barn.

Dissidenter rapporterade om "intensiv skottlossning och stora explosioner" i Idlib-området.

Syriska oppositionella har varnat för en ökande risk för att allt fler regimkritiker tar till vapen sedan avhoppade militärer vänt vapnen mot regimstyrkor. USA höjer dock ett varnande finger väpnat motstånd.

–Vi stöder på inget sätt våld från den syriska oppositionens sida, sade Vita husets talesman Marc Toner vid en pressträff.

ANNONS

FN uppger att över 3500 människor dödats i Syrien sedan protesterna i mars utbröt.

Syriens regering nekar till att ha brukat våld mot civila och hävdar att den kämpar mot "beväpnade gäng". Syrien låter inte medier rapportera fritt från Syrien och uppgifter är därför svåra att oberoende bekräfta.

Starka protester mot president Bashar al-Assad har skakat Syrien ända sedan i mars och regimen har svarat med kraftigt våld. Regimens kväsning har fördömts av omvärlden och bland annat har EU och USA infört omfattande sanktioner mot Syrien.

Ett antal länder har kämpat för att FN:s säkerhetsråd ska anta en resolution om Syrien, men de har fått nobben av Kina och Ryssland. Tillsammans använde de två sitt veto mot det senaste förslaget, eftersom det innehöll hot om sanktioner och enligt Ryssland kunde leda till en insats som den i Libyen.

Dissidenter har bildat Syriens nationella råd (SNC) för att representera oppositionen mot regimen. Samtidigt är regimkritikerna splittrade och alla har inte ställt sig bakom SNC. (TT)

ANNONS