Floderna i södra Kina är bokstavligen livsviktiga pulsådror för samhället. Arkivbild från festligheter på Pärlfloden i Kanton.
Floderna i södra Kina är bokstavligen livsviktiga pulsådror för samhället. Arkivbild från festligheter på Pärlfloden i Kanton. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Brutal torka slår till mot megastäder

Akut torka drabbar nu megastäderna i södra Kina, varnar myndigheter i Kanton (Guangzhou) och Shenzhen.

ANNONS

Östra floden (Dongjiang) har mindre vatten än på decennier. Ur den tar såväl Kanton och Shenzhen som Hongkong mycket av sitt vatten. Provinsen det handlar om, Guangdong, har över 100 miljoner invånare – alltså motsvarande en tredjedels USA.

Kantons styre beräknar att inflödet till Östra floden kommer att ligga på bara runt hälften av det normala långt in på våren. Orsaken är helt enkelt mindre regn. De låga nivåerna innebär i sin tur ökad risk för att saltvatten sipprar in i området från havet.

De styrande vädjar till invånarna om att spara vatten.

Östra floden ingår tillsammans med bland andra Pärlfloden (Zhujiang) i ett av Kinas största flod- och deltasystem.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS