Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Brutal polisinsats vid massprotester – USA fördömer

Protesterna för Aleksej Navalnyj och mot Vladimir Putin fortsätter. På söndagen greps Navalnyjs hustru Julia Navalnaja. USA:s utrikesminister Antony Blinken fördömer det brutala ryska agerandet mot fredliga demonstranter.

För andra helgen i rad förekom protester på många platser i Ryssland. Människor trotsade varningar om att det är olagligt och att de bryter mot restriktionerna. De upprepade kravet på att den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj ska släppas.

President Vladimir Putin kallades tsar och tjuv. Navalnyjs film på Youtube om det överdådiga palatset som påstås tillhöra presidenten, men som denne förnekar, tros ha bidragit till att så många slöt upp.

Katt-och-råtta-lek med polisen

I Moskva stängdes tunnelbanans stationer och stadens centrum blockerades. BBC:s korrespondent Sarah Rainsford rapporterade att folk spelade katt-och-råtta med polisen och drog sig tillbaka och grupperade om innan det var för sent. Men en del fångades in, drogs eller släpades genom en mur av skyddssköldar och leddes till bussar för att föras bort.

LÄS MER: Martin Kragh: ”Värsta repressionen sedan Sovjettiden”

Demonstranter försökte även nå Matrosskaya Tishina-fängelset. Där hålls Navalnyj inspärrad i väntan på en domstolsförhandling på tisdag. Åklagaren hävdar att han flera gånger har överträtt en sju år gammal villkorlig dom. Navalnyj tillbakavisar det som ett försök att tysta honom. Men han irriterar presidenten med sitt genomslag inte minst via sociala medier och riskerar ett långt fängelsestraff. Det skulle försvåra hans kamp mot vad han kallar en korrupt regim.

Navanyjs fru Julia fanns bland de som kvarhölls av polis i Moskva, enligt medarbetare till oppositionspolitikern. Hon omhändertogs även under demonstrationerna förra veckan.

"Om vi fortsätter vara tysta kan de komma och hämta vem som helst av oss i morgon", skriver Julia Navalnaja i ett inlägg på Instagram.

LÄS MER: Demonstration för Navalny i Göteborg upplöst av polis

Massgripanden för andra helgen i rad

På söndag eftermiddag hade enligt uppgift kravallpolis ingripit mot tusentals personer, däribland hundratals i huvudstaden. På kvällen uppskattades det vara långt fler än de 4 000 som frihetsberövades förra helgen. Filmsekvenser och bilder visar massiva och brutala ingripanden under kaotiska former av polis i skyddskläder och hjälmar och med batonger mot obeväpnade civila.

En 40-årig demonstrant i Moskva berättade för Reuters att hon deltog trots att hon hade haft en panikattack över vilka följder det kunde få.

– Jag förstår att jag lever i en helt laglös stat. I en polisstat utan oberoende domstolar. I ett land som styrs av korruption. Jag skulle vilja leva annorlunda, sa hon.

I St Petersburg, Vladimir Putins hemstad, samlades enligt BBC en folkmassa på ett centralt torg och skanderade: "Ner med tsaren." Polis hade stoppat trafiken till stadskärnan och centrum var avstängt.

I Vladivostok tvingades demonstranter bort från stadskärnan av polis. Videoklipp finns på protesterande som skanderar "Putin är en tjuv". I Tomsk samlades människor i 20-gradig kyla med budskapet "Släpp honom fri!”. Även i Jakutsk, i ännu lägre temperatur, protesterade invånare.

”Jag är trött på den totala laglösheten hos de som styr”

– Det är första gången jag deltar. Jag är bara så trött på den totala laglösheten hos de som styr, sa Ivan, en av deltagarna enligt TT.

I ett uttalande på Twitter fördömde USA:s nye utrikesminister Antony Blinken det ryska agerandet:

"USA fördömer det ihärdigt hårdföra hanterandet av fredliga protester och journalister av ryska myndigheter för andra veckan i rad. Vi uppmanar återigen Ryssland att släppa dem som utnyttjar sina mänskliga rättigheter", skrev han.

Vladimir Putin brukar inte bry sig om kritik om vad han kallar inre angelägenheter. Det hotar inte hans ställning. Det gör däremot ett växande politiskt motstånd på hans hemmaplan. Med en ny administration i Washington är det dock en balansakt i ett känsligt läge av en ny relation till supermakten. Därför är Blinkens ord inte en obetydlig markering mot Moskva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.