Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brottsmisstänkt man tillåts ta livet av sig – slipper rättegång

En man misstänkt för att ha skjutit sina före detta kollegor och en polis slipper rättegång i Spanien – förutsatt att han tar sitt eget liv genom laglig dödshjälp. Det rapporterar The Guardian.

Det var i december i fjol som den 46-årige, rumänske säkerhetsvakten ska ha gått in på sitt gamla jobb i staden Tarragona och börjat skjuta. I ett uttalande efteråt har mannen uppgett att han utförde dådet eftersom hans gamla chefer utnyttjade honom, gjorde hans liv till ”ett levande helvete” och utsatte honom för rasism.

Tre av hans tidigare kollegor skadades allvarligt, och mannen sköt sedan en av de poliser som larmades om händelsen. Först efter att en skarpskytt träffat 46-åringen lyckades polisen genomföra gripandet.

Skottet träffade dock ryggraden och mannen har sedan dess varit förlamad, med svåra smärtor och ett mycket begränsat liv i det vårdfängelse han befinner sig i i väntan på sin rättegång.

LÄS OCKSÅ: Liga dumpade kokain i Öresund – två döms

Beviljades dödshjälp

En rättegång som inte ser ut att bli av, enligt The Guardian. År 2021 antogs en ny lag i Spanien, genom vilken vuxna personer med ”allvarliga och obotliga” åkommor som orsakar ”outhärdligt lidande” tillåts ta livet av sig genom dödshjälp. Den misstänkte mannen har på grund av sitt tillstånd både ansökt om och i en tidigare rättsinstans beviljats sådan hjälp.

Redan den 28 juli i år skulle 46-åringen få avsluta sitt liv. Det datumet sköts dock upp på obestämd framtid, efter att advokaten som företräder den skottskadade polisen, Antonio Bitos, överklagat beslutet. Han menar att offren för 46-åringens attack förtjänar upprättelse genom ett domslut.

– Den nationella domstolens beslut är felaktigt. Det har inte haft varken offrens lidande eller värdighet i åtanke, sade Bitos enligt The Guardian, och tillade att domstolen ”slösade bort” chansen att få utdöma ett unikt fall.

LÄS OCKSÅ: USA godkänner svensk Nato-ansökan

Domstolen: Har ”konstant fysiskt och psykiskt lidande”

Men nu ser det alltså ut som att den misstänkte 46-åringen får sin vilja igenom ändå. Den nationella domstol som tolkat lagstiftningen om dödshjälp säger – med tillägget att man aldrig förväntat sig en situation där sökanden också ingår i ett brottmål – att dödshjälp är ”en fundamental rättighet” som rättssystemet inte får blanda sig i.

Domstolen säger i samma uttalande att även om det ”fanns skäl att anta att han skulle dömas för brott” så medför hans åkommor ”konstant fysiskt och psykiskt lidande” som ändå lett till ”ett väldigt begränsat liv.”

När den 46-årige, misstänkte skytten ska få ta sitt liv är i nuläget oklart.

LÄS OCKSÅ: Larm om nålattacker på spanska klubbar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.