Brittiska valet: Stukat Tories vinner

ANNONS
|

Vallokalerna stängde klockan 22 (klockan 23 svensk tid). Kort därpå kom en vallokalsundersökning gjord av tre institut för etermediebolagen BBC, ITV och Sky.

Den visar att Theresa Mays Tories tappar sin majoritet i parlamentet genom att få 314 mandat (–16). Huvudmotståndaren Labour lett av Jeremy Corbyn når 266 mandat (+34).

Skotska nationalistpartiet SNP rasar till 34 mandat (-22) och Liberaldemokraterna ökar till 14 (+6). Det gröna partiet får 1 mandat och Ukip blir utan.

Om siffrorna står sig får britterna ett så kallat "hung parliament", ett så jämnt läge att regeringsbildning försvåras.

ANNONS

Lång natt väntar

Undersökningen har i tidigare val kommit närmare det verkliga valresultatet än vad brittiska opinionsmätningar gjort, enligt tidningen The Guardian. Ungefär 30450 väljare har intervjuats vid 144 vallokaler.

Men hur tydlig fingervisning undersökningen är, måste ändå än så länge betraktas som oklart.

De första riktiga resultaten av rösträkningen väntas inte förrän runt klockan ett i natt. Det stora flertalet valkretsar väntas rapportera sina resultat mellan klockan fyra och klockan sju i morgon bitti.

Valutamarknaden skakas av utsikterna att ett "hung parliament". Pundet tappar i värde, rapporterar flera medier.

När britterna gick till valurnorna för tredje gången på två år var det efter en valrörelse som har färgats av de blodiga dåden i London och Manchester de senaste veckorna. För många britter var säkerheten den viktigaste valfrågan.

En Toryväljare intervjuad av Sky säger att en del av motgången för de konservativa kan ha att göra med terrordåden, som kastat ljuset på Mays insatser då hon var inrikesminister. I den egenskapen var hon den högsta ansvariga för poliskåren, och många britter anser nu att terroristbekämpningen borde ha prioriterats högre under de konservativas regeringsår.

Jubel på puben

Men på en pub vid King´s Cross i London där många Labouranhängare samlats steg jublet när resultatet av vallokalsundersökningarna presenterades.

ANNONS

- Oh my god! Jag är mållös. De senaste åren har vi fått höra att vi är ovalbara. Men nu har Labour kommit med ett av de mest vänsterinriktade valmanifesten och det verkar som om folk faktiskt har röstat på det, säger 28-årige Eamon Rooke.

- Jag kan inte tro att det är sant!

Har vallokalsundersökningen prickat rätt måste May, om hon ska regera vidare, antingen försöka bilda en koalition eller bilda en minoritetsregering med stöd av andra mindre partier.

Luktar avgång

Förre finansministern George Osborne säger till ITV att det vore "katastrofalt" för May och Tories om vallokalundersökningens indikationer besannas.

Flera röster höjs redan i de brittiska tv-kanalerna för att May kanske till och med bör avgå om det bekräftas. En av dem är Emily Thornberry, utrikesminister i Labours skuggregering, som uttalar sig för Sky News.

När May överraskande utlyste nyval i slutet av april var hennes plan att stärka sitt förhandlingsmandat kring EU-utträdet, brexit. Då pekade mätningarna på att Tories skulle vinna över Labour med över 20 procentenheter.

ANNONS

Men någon promenadseger för Tories blev det alltså inte och nu står May inför en svidande prestigeförlust – om vallokalsundersökningen stämmer.

TT

Fakta: Valet i Storbritannien

Storbritannien håller parlamentsval den 8 juni, sedan premiärminister Theresa May i april överraskande utlyst nyval, trots att landet röstade så sent som i maj 2015.

Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.

I valet 2015 vann exempelvis Konservativa partiet (Tories) 330 platser (24 fler än i valet 2010) med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat (-26) med drygt 30 procent av rösterna.

ANNONS