Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Brittiska valet: Stukat Tories vinner

Konservativa partiet Tories vinner det brittiska parlamentsvalet men får ingen egen majoritet, enligt den första stora vallokalsundersökningen. Segern blev inte alls vad partiledaren och premiärministern Theresa May hoppades på när hon utlyste nyvalet.

Vallokalerna i Storbritannien stängde klockan 22 (klockan 23 svensk tid). Kort därpå kom en vallokalsundersökning gjord av tre institut för etermediebolagen BBC, ITV och Sky.

Den visar att Theresa Mays Tories mister sin majoritet i parlamentet genom att få 314 mandat mot 266 mandat för Labour lett av Jeremy Corbyn.

LÄS MER: Det här behöver du veta om brittiska valet

Det betyder att Tories backar från 330 mandat, mister sin egen majoritet och därmed får britterna en så kallat "hung parlament".
Undersökningen har i tidigare val kommit närmare det verkliga valresultatet än vad brittiska opinionsmätningar gjort, enligt tidningen The Guardian.

Slutresultat på morgonen

Men hur tydlig fingervisning undersökningen är, måste ändå än så länge betraktas som oklart. De första riktiga resultaten väntas inte in förrän runt klockan ett i natt. Det stora flertalet valkretsar väntas rapportera sina resultat mellan klockan fyra och klockan sju i morgon bitti.

När britterna gick till valurnorna för tredje gången på två år var det efter en valrörelse som har färgats av de blodiga dåden i London och Manchester de senaste veckorna.

För många britter har säkerhet blivit den viktigaste valfrågan.

– Något måste ändras, sade 52-åriga Tracy Weston, som jobbar i en skolbespisning i stadsdelen Holloway, tidigare på valdagen.

Röstade i protest

Hon röstade på Tories – främst som en protest mot den skäggiga Jeremy Corbyn som leder det socialdemokratiska oppositionspartiet Labour.

– Jag tål honom inte. Se bara på säkerheten här i London, den är bedrövlig. Jag skulle flytta härifrån i morgon om jag kunde.
Manusförfattaren Jonathan Wilson, 33 år, lade sin röst på Labour.

– Det beror på politiken framför allt annat. De har ett riktigt bra valmanifest, och när det presenterades tror jag att många väljare fick hopp om att ett annat samhälle är möjligt.

– Men jag tror tyvärr att Tories vinner, men förhoppningsvis inte med så mycket, sade han.

Enligt Theresa May måste terrorbekämpningen bli hårdare och lagar om mänskliga rättigheter kunna ändras om de står i vägen för det. Ett uttalande som Labour och Liberaldemokraterna kritiserat hårt.

Praktiskt alla som TT träffar under valdagen trodde inte att Labour skulle ha en chans att vinna. Men på sistone har avståndet till Tories minskat betydligt i opinionsmätningarna.

Överraskade de flesta

När Theresa May överraskande utlyste nyval i slutet av april var hennes plan att stärka sitt förhandlingsmandat kring EU-utträdet, brexit. Då pekade mätningarna på att Tories skulle vinna över Labour med över 20 procentenheter.

Men någon promenadseger för Tories blev det alltså inte och det är en stor prestigeförlust för Theresa May som spelat bort Tories egen sin majoritet i parlamentet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.