Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brittiska valet riktig rysare

Torsdagens val i Storbritannien ser ut att ha lockat rekordmånga väljare. Och den som satsat pengar på högt valdeltagande hos vadslagningsfirman Ladbrokes gör ingen större vinst.

På torsdagskvällen spekulerades i ett valdeltagande på över 70 procent. Det skulle i så fall närma sig Labours stora segerval från 1997 då valdeltagandet var 71,4 procent.

-Massor av folk kommer att rösta i det här valet, sade Londons borgmästare Boris Johnson till tidningen Guardian mindre än fyra timmar innan vallokalerna stängde.

Även om det konservativa Tory-partiet står som segrare när röstsedlarna räknats tidigt på fredagsmorgonen så är det ändå Liberaldemokraterna som är den stora vinnaren. En opinionsundersökning publicerad i tidningen the Times på valdagen visar att Libdems, som partiet kallas, lockat flest nya väljare. Ett val av Tories är mer ett val mot Labour och dess ledare Gordon Brown än för Toryledaren David Cameron.

-Jag vill ha förändring, sade skådespelerskan Jane How, som med sin man Richard Durden röstade i en valkrets i Tooting i sydvästra London på förmiddagen.

Inte Labour

Hon har tidigare röstat på Labour men gav sin röst till Konservativa partiet den här gången. Det gjorde inte maken, som kallar sig anhängare till Labourledaren Gordon Brown.

-Det är inget vi bråkat om, förklarade de glatt.

Utanför, på en lummig bakgård, satt Anne Whiting som ägnade dagen åt att registrera alla som röstat. De som inte dykt upp under dagen kunde räkna med ett telefonsamtal eller ett hembesök med en vänlig uppmaning att gå och rösta.

-Det är viktigare än någonsin att få folk att rösta, det är så jämnt, kommenterade Anne Whiting.

Sena beslut

Efter avslöjandena att parlamentsledamöter yrkat ersättning för både glödlampor och ankhus är britternas förtroende för politikerna ansträngt. Många av de 44 miljoner britter som registrerat sig var också in i det sista osäkra på hur de skulle rösta. Miljoner väljare väntades bestämma sig först i valbåset.

Men inför möjligheten - eller risken - att inget parti skulle få egen majoritet i parlamentet har intresset för valet varit stort.

När Anne Whiting kom till vallokalen klockan sju på valdagen möttes hon av en lång kö av människor som väntade på att få rösta.

Besked dröjer

Långt in på valdagen såg resultatet ut att bli en rysare. En sammanvägd uppskattning av de sista opinionsundersökningarna visade att konservativa Tories skulle få 35,5 procent av rösterna, följt av 28 procent för Labour och 27,5 procent för Liberaldemokraterna. Oavsett hur mandaten fördelar sig skulle det innebära att inget parti får egen majoritet i parlamentet och att förhandlingar väntar efter valet.

Besked om hur det gått i troddes kunna dröja ända till en bra bit in på fredagen, bland annat till följd av en rad lokala val. Först vid midnatt, svensk tid, natten till fredagen väntades de första preliminära resultaten.