Det brittiska överhuset vill ge parlamentet sista ordet när det gäller brexit. Arkivbild.
Det brittiska överhuset vill ge parlamentet sista ordet när det gäller brexit. Arkivbild.

Brittiska lorder ställer villkor för brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May har stött på ännu en motgång i det brittiska parlamentet. Överhuset har röstat för att ge parlamentet större inflytande över landets utträde ur EU.

ANNONS
|

Med 366 röster mot 268 röstade överhuset ja till ett extra villkor i den lag som ska ge May makt att inleda utträdesförhandlingar med EU. Enligt tillägget ska parlamentet ha rätt att underkänna det avtal som regeringen träffar med EU. Och om förhandlingarna slutar utan ett avtal ska parlamentet få makt att förhindra ett brittiskt utträde.

"Skadar förhandlingsläge"

Regeringen har kraftigt motsatt sig tilläggen, med motiveringen att det försvagar den brittiska förhandlingspositionen.

- Det här tillägget försvårar helt enkelt premiärministerns förhandlingar från dag ett eftersom det uppmuntrar EU att inte erbjuda något annat är en dålig uppgörelse, sade George Bridges, från regeringens brexitdepartement, i sitt anförande före omröstningen.

ANNONS

Theresa May har tidigare lovat att parlamentet ska få rösta om den slutgiltiga uppgörelse om att lämna EU som London och Bryssel ska ha förhandlat fram om två år. Men nu vill överhuset att det ska skrivas in i den lag som hon lagt fram för att få grönt ljus att aktivera artikel 50, Lissabonfördragets utträdesparagraf. May har som mål att aktivera artikel 50 före utgången av mars.

Till underhuset

Den 1 mars trotsade lorderna i överhuset premiärministern en första gång, och röstade för ett tillägg som innebär att regeringen skyddar runt tre miljoner européers rättigheter, när Storbritannien lämnar EU.

Ärendet går nu till underhuset, där Theresa Mays konservativa parti har en liten majoritet. Risken finns dock att hon förlorar även där, om medlemmar av hennes eget toryparti gör uppror mot henne i den här frågan.

TT-AFP-Reuters

ANNONS