1/2

Brittiska hovet vägrar lämna över kvarlevor från etiopisk prins

Kvarlevorna från en etiopisk prins som dog på 1800-talet ligger begravda i Windsor Castle, ett av Storbritanniens mest välkända slott. Nu vill prinsens familj att kvarlevorna ska återlämnas till Etiopien – men det brittiska hovet säger nej, rapporterar BBC.

Prinsen vid namn Alemayehu kom till Storbritannien som sjuåring med sin mamma som avled på resan. Den då brittiska regenten, drottning Victoria, tog sig då an prinsen och såg till att han fick utbildning i Storbritannien. Prinsen levde och studerade sedan i Storbritannien tills han avled, bara 18 år gammal och kvarlevorna begravdes vid Windsor Castle.

Nu vill prinsens efterlevande familj i Etiopien att kvarlevorna ska återlämnas till prinsens hemland.

– Vi som familj och som etiopier vill ha tillbaka hans kvarlevor för det (Storbritannien, reds.anm) är inte landet han föddes i. Det var inte rätt att begrava honom i Storbritannien, säger Fasil Minas, en av prinsens ättlingar till BBC.

Det är inte första gången som en förfrågan om att få tillbaka kvarlevorna från prins Alemayehu till Etiopien.

Redan 2007 skickade Etiopiens dåvarande president Girma Wolde-Giorgis en förfrågan till Drottning Elizabeth II om att få tillbaka kvarlevorna.

Hovet avslår förfrågan

Prinsen ska under sin livstid, enligt BBC, ha önskat att få återvända till Etiopien, men fick aldrig möjlighet att göra det.

– Jag känner för honom. Han förflyttades från Etiopien och blev kvar där som om han inte hade något hem, säger Abebech Kasa, en till av prinsens ättlingar till BBC och fortsätter:

– Vi vill ha tillbaka honom. Vi vill inte att han ska vara i ett främmande land.

Abebech Kasa hade hoppats på ett nytt besked om att få tillbaka kvarlevorna från Alemayehu i samband med att en ny monark intagit tronen i Storbritannien. Men precis som vid förfrågan 2007 avslår nu det brittiska hovet Etiopiens förfrågan om att få tillbaka prinsens kvarlevor.

Det brittiska hovet säger i ett uttalande till BBC att ”det är mycket osannolikt att det skulle vara möjligt att gräva upp kvarlevorna utan att störa viloplatsen för ett stort antal andra i närheten".

Hovet menar att de förstår behovet av att hedra prinsens minne men säger att man också har ett ansvar att ”bevara de avlidnas värdighet”. Tidigare ska hovet även uttryckt att man kan tillmötesgå förfrågningar från etiopiska delegationer att besöka kapellet där prinsen ligger begravd.

LÄS OCKSÅ: Prins Harry avslöjar kungahusets mystiska mediestrategi

LÄS OCKSÅ: Medeltida traditioner när Charles kröns till kung

LÄS OCKSÅ: Kung Charles har stora skor att fylla

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.