Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matthew Hedges och Daniela Tejada.

Brittisk tacksamhet efter emiratisk benådning

Storbritannien tackar Förenade arabemiraten för att den livstidsdömde brittiske akademikern Matthew Hedges benådats. Samtidigt håller landet fast vid sina spionanklagelser.

"Fantastiska nyheter om Matthew Hedges", skriver den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt på Twitter.

"Även om vi inte var eniga om anklagelserna (mot Hedges) är vi tacksamma för att Förenade arabemiraten snabbt löst detta", tillägger han.

Förenade arabemiratens president Khalifa bin Zayed Al Nahyan fattade beslutet om att benåda Hedges som en del av frisläppanden av över 700 fångar i samband med landets nationaldag, meddelar den statliga nyhetsbyrån Wam. Beslutet träder i kraft omedelbart och 31-åriga Hedges kommer att tillåtas lämna landet så fort nödvändiga formaliteter avhandlats, enligt uttalandet.

Påstått erkännande

Hedges familj framförde i förra veckan en begäran till emiratiska myndigheter om att benåda honom.

Men det emiratiska frisläppandet sker med en bister biton. Bara minuter före beskedet visade en regeringstalesperson upp en video för journalister där Hedges gör ett påstått erkännande av att han arbetat för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, rapporterar Reuters. Syftet ska ha varit att ta reda på vilket militärsystem som Förenade arabemiraten tänkt investera i. I videon säger Hedges att han använt sin forskartitel som täckmantel när han närmat sig källor.

Tillbakavisas

Spionanklagelserna har kraftfullt avfärdats av både Hedges familj och det universitet där han arbetar som doktorand.

31-åringen greps i maj på flygplatsen i Dubai efter ett två veckor långt besök i Förenade arabemiraten. Livstidsdomen för spioneri föll i förra veckan, och har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien.

- Jag och familjen välkomnar nyheterna om benådningen och ser fram emot att få hem Matt, säger hans fru Daniela Tejada.